BEBE ZNAJU KAD JE MAMA LJUTA I ŽELE DA JE SMIRE: Od sada ćete dobro razmisliti pre nego što povisite ton
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

BEBE ZNAJU KAD JE MAMA LJUTA I ŽELE DA JE SMIRE: Od sada ćete dobro razmisliti pre nego što povisite ton

Zdravlje dece -

Novo istraživanje će vas naterati da dobro razmislite pre nego što počnete da vičete na svog muža pred bebom. Ustvari, studije potvrđuju da bebe mogu da razaznaju da li je odrasla osoba sklona ljutnji i da mogu pokušati da promene svoje ponašanje kako bi umirile tu osobu.

- Naše istraživanje sugeriše da će bebe učiniti sve što mogu da izbegnu da budu meta besa. U ovom mladom dobu, one su već razvile način da ostanu bezbedne. To je pametan, prilagodljiv odgovor - objašnjava glavna autorka ove studije, Beti Repačoli iz Instituta za učenje i mozak Univerziteta u Vašingtonu.

Evo šta su istraživači primetili nakon što su pogledali stotine 15-mesečne dece u dva odvojena eksperimenta.

Za prvu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Developmental Psichologi", cilj je bio da se bebe izlože gnevu nepoznate odrasle osobe — nekoga koga još nisu poznavali — koji stupa u interakciju sa drugima i vidi kako će bebe reagovati.

Sve je bilo jednostavno: roditelji su bebu držali u krilu, a naspram njih nepoznata osoba se igrala igračkama. Tada bi stranac reagovao ili neutralno ili bi bio besan ili ogorčen.

Kada su istraživači dozvolili bebi da okrene igračku, primetili su nešto zanimljivo. Bebe su ređe želele da se igraju igračkom na koju je stranac negativno reagovao i nije imitirao stil igre. Ali kada je reakcija bila neutralna, bebe su se igrale sa igračkom kao što je prikazano.

Još fascinantnije: Nepoznata osoba se pridružila drugom krugu igre sa istom igračkom na koju se naljutio, ali su ovoga puta igrali neutralno. Bez obzira na to, bebe su i ovaj put isključile tu igračku.

- Kao da beba ne veruje da je stranac sada miran. Jednom kada bebe otkriju da je neko sklon besu, teško ga je odbaciti to. Oni prihvataju pristup – bolje sprečiti nego lečiti – neće prihvatiti, objasnila je autorka istraživanja.

Beba, Novorodjence
foto: Shutterstock

Druga studija, koja je objavljena u časopisu "Infanci", zasnovana je na prvoj. Ovog puta eksperimentator je napravio veoma primamljive igračke za bebe i njima je bilo dozvoljeno da se prvo igraju sa njima. Nakon nekog vremena nepoznata osoba je zatražila da se igra sa tom igračkom. A sada postaje zanimljivo: 69 % beba koje su bile svedoci besa nepoznate osobe prevrnulo je igračku. S druge strane, samo 46 odsto beba je delilo igračku sa strancem čiji je pristup ranije bio neutralan.

- Bio sam tako iznenađen kada sam video kako bebe poklanjaju igračke - bilo je kao da im se sviđaju ili prave kompromis sa odraslom osobom", rekao je Repacholi. "Nisu želeli da rizikuju da se prethodno ljuta odrasla osoba ponovo naljuti. Nisu to uradili drugoj odrasloj osobi koja nije pokazala bes."

Moramo biti svesni kako reagujemo pred našim bebama. Kako Repacholi kaže: „Naše studije pokazuju da su bebe veoma pogođene besom drugih ljudi. Važno je da roditelji budu svesni koliko je ova emocija moćna za njih.“

Izvor: Miss7mama.24sata.hr/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track