Gojazna deca u većem riziku od multiple skleroze: Višak kilograma uzrokuje hroničnu upalu koja vodi u bolesti
Foto: Shutterstock

naučno istraživanje

Gojazna deca u većem riziku od multiple skleroze: Višak kilograma uzrokuje hroničnu upalu koja vodi u bolesti

Zdravlje dece -

Novo istraživanje koje će biti predstavljeno na ovogodišnjem Evropskom kongresu o gojaznosti u Veneciji, Italija (12.-15. maj) pokazuje da je gojaznost u detinjstvu povezana sa više nego udvostručenim rizikom od kasnijeg razvoja multiple skleroze.

Čini se da je rizik od dijagnoze multiple skleroze (MS) dvostruko veći među gojaznom decom u poređenju s onom koja to nisu, objavljeno je u švedskoj studiji. Studiju su uradili profesor Klod Markus i vanredna profesorka Emilija Hagman sa Karolinska instituta u Stokholmu, i kolege.

Akademici s Karolinska instituta analizirali su podatke iz švedskog Registra lečenja gojaznosti kod dece. Baza podataka, poznata kao Boris, jedan je od najvećih svetskih registara za lečenje gojaznosti u dečjem uzrastu.

Istraživački tim pregledao je podatke o deci u dobi od dve do 19 godina koja su upisana u registar između 1995. i 2020. te uporedio njihove podatke s decom u opštoj populaciji.

dete, gojazno, gojaznost, deca, Laptop, kompjuter, domaći, škola, hrana, ishrana
foto: Shutterstock

Deca su praćena u proseku oko šest godina

Njihova studija uključila je podatke o više od 21.600 gojazne dece, koja su započela s lečenjem od gojaznosti u prosečnom uzrastu od 11 godina, kao i više od 100.000 dece koja nisu gojazna.

Deca uključena u studiju, koja bi trebalo da budu predstavljena na Evropskom kongresu o gojaznosti u maju u Veneciji, praćena su u proseku šest godina.

Prosečna dob dijagnoze MS-a bila je oko 23. godine

- Jedan od učinaka gojaznosti u detinjstvu je taj što uzrokuje slabu, ali hroničnu upalu, a ta upala povećava rizik od razvoja nekoliko bolesti kao što je multipla skleroza - rekli su autori studije, profesorka Emilija Hagman i profesor Klod Markus.

Gruba stopa incidencije MS na 100.000 osoba godina bila je 19,3 u grupi gojaznihi 8,3 u grupi opšte populacije. Analize prilagođene prisustvu roditeljske MS (naslednosti) (koja je bila češća u grupi gojaznih) otkrile su da je rizik od razvoja MS bio više 2,3 puta veći nego u pedijatrijskoj grupi gojaznih, pri čemu su oba ova nalaza statistički značajna.

Prenela: O.M.

(izvor: news-medical.net/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track