7 saveta za brigu o prevremeno rođenoj bebi: Evo kako da je kupate, hranite, uspavljujete...
Foto: Shutterstock

važno je da znate

7 saveta za brigu o prevremeno rođenoj bebi: Evo kako da je kupate, hranite, uspavljujete...

Zdravlje dece -

Pravilna nega novorođenčeta često brine roditelje, naročito one kojima je to prva beba. Nesigurnost je posebno izražena ako je beba prevremeno rođena. Ovo su osnovni saveti kako da prelazak „od bolnice do kuće“ učinite lakšim za vašeg novog člana porodice.

Prevremeno rođene bebe su rođene pre navršene 37. nedelje trudnoće. Većina prevremeno rođenih beba rođenih pre 35. nedelje zahteva medicinski nadzor i premeštaju se u neonatalnu jedinicu intenzivne nege, nedeljama ili mesecima, u zavisnosti od porođajne težine i zdravlja bebe. Potrebna im je velika ljubav i briga kako bi zdravo rasli i razvijali se.

Uz savete lekara roditelji bi trebalo da budu naviknuti da hrane, drže, umiruju, presvlače svoju bebu i razumeju znakove koje im daje. Kada beba bude otpuštena iz bolnice, razmotrite ove savete za brigu o prevremeno rođenoj bebi kod kuće.

Hranite je pravilno

Prevremeno rođene bebe često imaju poteškoća u ishrani ili tokom dojenja zbog nerazvijene koordinacije sisanja-gutanja-disanja. Takođe možda neće moći da izraze kada su gladne, bilo u obliku plača ili bilo koje druge radnje, zbog odloženog razvoja, pa roditelji moraju da paze na bebu i da je hrane na vreme. Hranite bebu svaka 2 ili 3 sata po savetu vašeg lekara. Ako je beba aktivna, redovno urinira i dobija na težini, znači da jede koliko joj je potrebno.

beba, flašica, cucla, mleko u flašici
foto: Shutterstock

Regulišite bebinu temperaturu redovno

Roditeljima se savetuje da održavaju kontakt "koža na kožu" sa bebom kako bi regulisali njenu telesnu temperaturu. Na ovaj način držanja bebe uz grudi pružate joj adekvatnu toplinu koja je potrebna njenom telu. Takođe je važno obezbediti da beba bude na toploj i prijatnoj temperaturi uz odgovarajuću odeću jer je prevremeno rođenim bebama teško da se usklade sa sobnom temperaturom.

Održavajte odgovarajuću higijenu doma

Prevremeno rođene bebe imaju slab imunitet što ih čini sklonijim infekcijama i bolestima. Zato vodite računa o higijeni u celoj kući, kao i tokom kontakta sa bebom. Prvih nekoliko meseci redovno dezinfikujte ruke pre nego što dodirnete ili nosite bebu, nakon što joj promenite pelene.

Izbegavajte posetioce

Roditelji bi trebalo da ograniče izloženost bebe spoljašnjem svetu na nekoliko meseci jer su one osetljivije na buku i zagađenje i mogu da se lakše da se zaraze. Ograničite broj posetilaca u svojoj kući, posebno dece školskog uzrasta i svih koji imaju infekciju respiratornog trakta.

Potpuno eliminišite cigarete iz kuće

Ako imate prevremeno rođenu bebu kod kuće, ne dozvolite nikome da puši jer to može oštetiti pluća bebe u razvoju.

prevremeno rođena beba, beba u krevecu, uspavljivanje bebe, beba
foto: Shutterstock

Pridržavajte se ovih bezbednih praksi

Trebalo bi da beba uvek spava na leđima. Ne treba je stavljati na stomak sve do nekoliko nedelja nakon rođenja. Stavite bebu na čvrst, ravan dušek, izbegavajte jastuke ili meke igračke na ili blizu bebinog kreveta.

Kupajte je sa posebnom pažnjom

Prevremeno rođene bebe su nežne i imaju osetljivu kožu, tako da je neophodno pažljivo je negovati. Nemojte koristiti nikakve hemijske proizvode na koži bebe jer mogu imati štetne efekte.

Voda treba da bude mlaka, ne preterano topla, a vreme kupanja treba da bude kratko da biste izbegli prekomerno izlaganje vodi i zagrejali bebu tako što ćete je odmah nakon kupanja umotati u mekani peškir.

Pratite znakove koje beba šalje i ne preskačite kontrole

Posmatrajte bebu pažljivo i pratite ako se jave bilo koji znaci kao što su klonulost, loš apetit, groznica, retka stolica, stalno povraćanje, smanjeno mokrenje ili neobičan osip na koži. U slučaju sumnje, odmah se obratite svom lekaru.

Takođe, posećujte pedijatra redovno prema rasporedu i ne propuštajte nijedan važan test kao što su provera mrežnjače, test sluha i procena neurorazvojnog stanja. Izbegavajte preskakanje vakcina jer one jačaju imunitet vaše bebe protiv uobičajenih infekcija.

Prenela: O.M.

(izvor: healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track