Polazak u školu predstavlja jedno novo životno iskustvo za dete, a i za čitavu porodicu. Većina roditelja razmišlja o tome kako će se njihovi prvačići uklopiti u školski sistem i koliko će drugara za ceo život steći u školskoj klupi. Roditelji alergičara, ipak, imaju sasvim druge misli – da li će njihov mali alergičar biti dovoljno zaštićen u učionici, daleko od sigurnosti svog doma.

Roditelji dece alergične na hranu, imali su pune ruke posla mnogo pre famoznog prvog dana škole. Najveći deo je vezan za duge razgovore sa svojom decom u kojima im je potrebno objasniti njihovo stanje i predočiti način ponašanja koji će ih sačuvati od neželjenih reakcija.

Neposredno pre polaska u školu (još uvek nije kasno) bilo bi odgovorno konsultovati dečjeg alergologa kako bi se dobile najsvežije informacije o promenama alergija – da li su se javili novi alergeni ili su neki stari nestali. Provera alergena je najvažniji korak. Ne samo zbog bezbednosti deteta, već i zbog popunjavanja formulara oko obroka, školske kuhinje, ekskurzija, zdravstvenog kartona učenika.

Kako pripremiti dete?

Sa decom treba obaviti ozbiljan i detaljan razgovor pod pretpostavkom da su sada već dovoljno zreli da mogu da razumeju ozbiljnost onoga o čemu im se govori. Treba im objasniti sledeće:

alergije-shutterstock-2396404851.jpg
Shutterstock 
konsultujte se sa dečjim alergologomfoto: Shutterstock
  • U školi smeju da konzumiraju samo hranu i pićedonetu od kuće
  • Ne treba da dolaze u kontakt sa hranom i pićem druge dece
  • Ne treba da dozvole drugima kontakt sa njihovomkutijom sa hranom
  • Treba da peru ruke pre svakog jela, kako bi sprečili kontaminaciju ne samo bakterijama, već i alergenima
  • U slučaju da osete neke tegobe (peckanje jezika, svrab, mučninu, otežano disanje) o tome odmah treba da obaveste učiteljicu ili prvog odraslog na koga naiđu u školi

Kako pripremiti učitelje?

Učitelj od ovog dana postaje jedna od najvažnijih figura u životu vašeg deteta. Zato je i važno da do detalja bude upoznato sa njegovom "ličnom kartom". Šta sve treba učitelj da zna o alergijama kod vašeg deteta?

  • Navesti sve potencijalne alergene
  • Detaljno opisati kako se manifestuju reakcije vašeg deteta kako bi mogao da ih prepozna na vreme
  • Zamoliti, ukoliko je to moguće, da deca ne konzumiraju hranu u učionici kako bi se smanjila potencijalna opasnost
  • Detaljno opisati potencijalni plan u slučaju alergijske reakcije
  • Reći koga da zovu u slučaju reakcije – hitnu pomoć, najbližeg lekara
  • Ako vaše dete ima alergije koje mogu izazvati anafilaktički šok, obavestiti učitelja o tome gde se nalazi njegov set sa epi-penom (adrenalinskom injekcijom) u slučaju potrebe i obučiti ga kako se isti koristi
  • Ostaviti vaše brojeve telefona kako biste na vreme bili obavešteni
uzina-shutterstock-2399075657.jpg
Shutterstock 
najvažnije je ostati pribran i smirenfoto: Shutterstock

Na kraju, najvažnije je ostati pribran i smiren kako biste takvo raspoloženje preneli na decu. Iako je jako važno da dobro razumeju sve što ste im objasnili pripremajući ih za "izlazak iz okvira sigurnog", jednako je važno i to da im dozvolite da ostanu deca. Pustite ih da se raduju novim drugarima, novom znanju i novim životnim iskustvima. Sve će to izgraditi njihovu ličnost na koju ćete jednog dana biti ponosni.

Za sve dodatne informacije obratite se Nacionalnom udruženju za pomoć i podršku osobama sa alergijma, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani - Alergija i ja.

Pripremila: N.L.

Izvor: Nacionalno udruženje Alergija i ja/Zdravlje.kurir.rs