Da li ste znali da su pušenje majke tokom trudnoće i izloženost deteta duvanskom dimu posle rođenja povezani sa većim rizikom od sindroma iznenadne smrti (SIDS)?

Ginekolog i akušer dr Nadija Džejkumar objašnjava kako pušenje utiče na zdravlje beba i koje mere mogu da preduzmu roditelji kako bi smanjili rizik od ovog sindroma.

SIDS se najčešće dešava tokom sna, a smrt nastupa ili dok je beba u dubokom snu ili tokom prelaza iz sna u budno stanje. Iako SIDS obuhvata decu do jedne godine, oko 95% slučajeva dešava se u prvih šest meseci života, a najčešći je kod beba starih između dva i četiri meseca.

Pušenje tokom trudnoće povećava rizik od SIDS-a

Pušenje majke tokom trudnoće odavno je prepoznato kao faktor rizika za SIDS. Ono izlaže fetus štetnim supstancama poput nikotina i ugljen-monoksida, koji ometaju razvoj moždanih centara koji kontrolišu disanje i buđenje iz sna, objašnjava dr Džejkumar.

pusenje trudnoca shutterstock_2399507649.jpg
Shutterstock Najbolje je ostaviti pušenje pre planirane trudnoće

- Ovi toksini tokom trudnoće povećavaju rizik od respiratornih problema kod beba i smanjuju njihovu sposobnost da reaguju na nizak nivo kiseonika, što ih čini podložnijim SIDS-u. Prema nedavnom istraživanju, bebe čije su majke pušile i pile alkohol nakon prvog tromesečja imaju čak 12 puta veći rizik od SIDS-a u poređenju sa onima koje nisu bile izložene ovim štetnim uticajima ili su bile izložene samo u prvom tromesečju. Ovo istraživanje jasno pokazuje koliko ponašanje majke može da utiče na zdravlje deteta - zaključuje ginekolog.

Pasivno pušenje i SIDS

Opasnost od pušenja ne prestaje ni nakon rođenja deteta. Bebe koje su izložene pasivnom pušenju takođe su pod većim rizikom od SIDS-a.

- Duvanski dim sadrži preko 7.000 hemikalija koje oštećuju respiratorni sistem deteta i otežavaju mu disanje. Bebe koje su stalno izložene pasivnom pušenju teže se bude iz sna, što je važno za njihovu zaštitu od SIDS-a - objašnjava dr Džejkumar.

Na primer, majka može da osigura da njen dom i automobil budu bez duvanskog dima kako bi smanjila izloženost bebe pasivnom pušenju. Čak i ako majka puši napolju, hemikalije koje ostaju na njenoj odeći i kosi mogu da predstavljaju opasnost za bebu kada je dodiruje ili hrani.

pusenje decja pluca shutterstock_1736853809.jpg
Shutterstoc I pasivno pušenje oštećuje bebine respiratorne organe

Šta roditelji mogu da urade?

Postoji nekoliko koraka koje roditelji mogu da preduzmu kako bi značajno smanjili rizik od SIDS-a. Evo nekoliko preporuka stručnjaka:

  • Prestanite sa pušenjem pre ili tokom trudnoće i zaštitite bebu od pasivnog pušenja
    Kreirajte prostor za spavanje bebe bez duvanskog dima
    Uvek stavljajte bebu da spava na leđa i izbegavajte upotrebu jastuka, ćebadi i igračaka u krevecu
    Dojenje, ukoliko je moguće, dokazano smanjuje rizik od SIDS-a

- Ova povezanost između pušenja i SIDS-a može da pomogne roditeljima da donesu ispravnije odluke o pušenju i stvore zdravije okruženje za bebu, smanjujući rizik od ove strašne pojave - zaključuje dr Džejkumar.

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/zdravlje.kurir.rs