Šta je emocionalna inteligencija?

Emocionalna inteligencija podrazumeva sposobnost prepoznavanja, razumevanja i upravljanja sopstvenim emocijama, kao i prepoznavanje i razumevanje emocija drugih. To znači da dete zna kako da reaguje na svoja osećanja, ali i kako da se poveže sa drugima kroz empatiju i razumevanje. Deca sa razvijenom emocionalnom inteligencijom uspešnije grade odnose, lakše se nose sa stresom i brže se prilagođavaju promenama. Ove veštine su važan temelj za njihov budući uspeh u školi, na poslu i u društvu.

Prvi korak: Upoznavanje sa emocijama

Roditelji mogu da počnu tako što će deci pomoći da prepoznaju i imenuju svoje emocije. Kada dete izražava tugu, bes ili sreću, važno je da ga roditelj ohrabri da verbalizuje šta oseća. Na primer, možete da kažete: "Vidim da si tužan jer nisi mogao da ideš napolje." Na taj način dete uči da poveže osećanja sa rečima i da razume svoje emocionalno stanje. Kada dete nauči da prepozna svoja osećanja, postaje spremnije da se nosi sa njima. Na primer, dete koje prepozna bes može lakše da pronađe način da ga kontroliše, umesto da reaguje agresivno.

Razvijanje empatije

Empatija je ključni element emocionalne inteligencije. Ona omogućava detetu da razume osećanja drugih i da se poveže sa njima na dubljem nivou. Roditelji mogu da razvijaju empatiju tako što će da ukazuju na tuđe emocije. Na primer, ako drugo dete plače, roditelj može da kaže: "Pogledaj, to dete je tužno. Kako bi ti mogao da mu pomogneš?" Važno je podsticati decu da ne misle samo o svojim osećanjima, već i o tome kako se drugi osećaju. To ih uči da postanu pažljiviji i da razviju veštine koje su ključne za uspešne međuljudske odnose.

2. Deca - Neurorazvojni centar.jpeg
Privatna Arhiva Deca sa razvijenom emocionalnom inteligencijom uspešnije grade odnose, lakše se nose sa stresom i brže se prilagođavaju promenama.

Upravljanje emocijama

Deca često imaju problem sa kontrolisanjem snažnih osećanja. Bes i frustracija su prirodni, ali je važno da dete nauči kako da ih prepozna i kontroliše. Roditelji mogu da pruže model pozitivnog ponašanja tako što će sami ostati smireni u stresnim situacijama. Takođe, važno je deci ponuditi alate za smirenje. Disanje, brojanje do deset ili kratka pauza mogu da budu efikasne tehnike koje dete može da koristi kada oseti da ga emocije preplavljuju.

Podsticanje samosvesti

Samosvest je još jedna važna komponenta emocionalne inteligencije. Deca koja su svesna svojih osećanja bolje razumeju kako njihove emocije utiču na njihovo ponašanje. Roditelji mogu podsticati samosvest tako što će pitati dete kako se oseća u određenim situacijama i šta je uzrok tih osećanja. Na primer, nakon sukoba sa drugom decom, roditelj može da pita dete: "Kako si se osećao tokom toga?" Ovakva pitanja pomažu detetu da dublje razmisli o svojim postupcima i osećanjima.

Razvijanje socijalnih veština

Socijalne veštine su usko povezane sa emocionalnom inteligencijom. Deca koja razvijaju ove veštine lakše ostvaruju prijateljstva, bolje komuniciraju i uspešnije rešavaju konflikte. Važno je decu naučiti kako da slušaju druge, izraze svoje misli na miran način i rešavaju nesuglasice bez sukoba. Roditelji mogu da podstiču razvoj socijalnih veština tako što će deci davati prilike za interakciju sa vršnjacima. Igranje u grupama, sportske aktivnosti i timske igre pružaju odlične prilike za razvoj ovih veština.

Podrška roditelja je ključna

Podrška roditelja je ključna u razvoju emocionalne inteligencije. Deca uče kroz posmatranje i imitaciju, pa je važno da roditelji sami pokažu pozitivne emocionalne veštine. Kada roditelji otvoreno razgovaraju o svojim osećanjima i reaguju smireno na stres, deca uče kako da se ponašaju u sličnim situacijama. Pohvala i ohrabrenje su važni. Deca se osećaju sigurno i voljeno kada ih roditelji pohvale za trud i kada ih podstiču da se dalje razvijaju.

Zaključak

Razvoj emocionalne inteligencije kod dece je dugotrajan proces, ali donosi brojne benefite. Deca koja razviju ove veštine postaju sigurnija u sebe, bolje funkcionišu u društvu i lakše se nose sa izazovima. Roditelji, svojim primerom i podrškom, mogu da postave čvrste temelje za emocionalno zdravlje svoje dece, što će im pomoći da izrastu u stabilne i srećne osobe. Ove veštine će da služe deci ne samo tokom detinjstva, već i kasnije u životu, kao osnova za uspeh i zadovoljstvo.

Pripremila: Violeta Nedeljković