SMOKVA JE DAR IZ PRIRODE: Ova sočna voćka pomaže kod mnogih stvari, jedite je što češće jer je puna vitamina i minerala
Smokva se decenijama koristi u narodnoj medicini, a njihova primena se preporučuje onima koji pate od povišenog holesterola, jer sadrže više vlakana od bilo kog drugog voća ili povrća. Naročito su bogate pektinom i vlaknima koji snižavaju nivo holesterola u krvi.
Samo pet smokava dnevno osigurava više od 20 odsto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je i bogat izvor kalcijuma, magnezijuma, vitamina B6 i kalijuma.
Smanjuju holesterol
Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Osim holesterola, na oštećenje srca deluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno delovanje smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve, vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.
Prevencija srčanog udara
Omega-3 i omega-6, kojima smokve obiluju, važne su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.
Pomoć u lečenju dijabetesa
Zbog količine šećera koji sadrži, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korištenja. Ipak, ako se koriste umereno, može da dovede do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.
Poboljšavaju pamćenje
Redovno uzimanje smokava sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suve smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa za organizam.
Protiv nastanka akni
Viljuškom napravite masku od tri sveže smokve i jedne kašike jogurta, pa nanesite na lice. Umasirajte je i ostavite na koži 15-20 minuta da se osuši i isperite. Istu masku možete naneti na usne kako biste se rešili ispucalih usana i mrtvih ćelija.
(Kurir.rs)
Postokovid sindrom je slom svih sistema u telu: Kardiolog upozorava da ignorisanje simptoma vodi u invaliditet