NIČE IZ ASFALTA I NAJBLAGORODNIJA JE ZA NAŠ ORGANIZAM: Travar Marko Stevanović otkrio KOJE BILJKE SU DOBRE ZA NEGU KOŽE (VIDEO)
Kako koristiti biljke iz okruženja za podmlađivanje i negovanje kože?

lepota

NIČE IZ ASFALTA I NAJBLAGORODNIJA JE ZA NAŠ ORGANIZAM: Travar Marko Stevanović otkrio KOJE BILJKE SU DOBRE ZA NEGU KOŽE (VIDEO)

Zdravlje iz Prirode -

"Nije tajna da su još od davnina narodi koristili blagodeti prirode kada je reč o zdravlju ili čak ulepšavanju.

Biljke
foto: Shutterstock

Iako je tada zaista bilo reči o biljkama ubranim direktno sa pašnjaka i planina, bez ikakve obrade, danas je situacija nešto drugačija.

zalivanje, biljke
foto: Shutterstock

Čak i kada na proizvodu piše da je potpuno prirodan, to treba proveriti jer ipak svi znamo da biljke nakon branja prolaze kroz različite vrste obrade dok se ne dobije gotov proizvod, a samim tim gube svoja lekovita svojstva." Kako da naučimo da sami prepoznamo biljke koje mogu da nas ulepšaju, podmlade i da nakon branja naučimo kako se koriste, otkrio je travar Marko Stevanović.

Nakon što je istakao koprivu koja može da se koristi u svim varijanti, čak i u sirovom stanju, nabrojao je koje su još biljke iskoristljive iz prirode.

- Na primer jako zanimljiva je biljka Hajdučka trava i ona je izuzetna za podmlađivanje kođe i opekotina. Narodni naziv je stolisnik, a zove se i kunica. Ono što je izuzetno bitno je da pomaže u povlačenju hemoroida, kao i kod opekotina. Koristi se u vidu obloga i potapa i stavlja na upaljeno mesto i efikasno otklanja hemoroide. Može se koristiti i u sirovom stanju - rekao je Stevanović.

01:17

KAKO DA NAUČIMO DA SAMI PREPOZNAMO LEKOVITE BILJKE?

Postoje i ukrasne biljke kao što je Neven koji regeneriše i podmlađuje kožu.

- Neven ima narandžaste cvetove i lako je prepoznatljiv. Koristi se samo cvet za pravljenje krema. Postoji postupak kojim se pravi, baš za podmlađivanje kože, ubacuje se i vosak i ulje... Kantarion i ulje od kantariona je odličan za ujed insekata, i mnoge upale, takođe bokvica. Ona niče iz asfalta! Kada sam se povredio tokom pada, stavljao sam obloge od bokvice, i njome lečio rane. Ona se može koristiti i u sirovom stanju. Jako je efikasna - rekao je Stevanović.

Svetski poznata biljka Smilje u Srbiji je zapostavljena.

- Smilje se u celom svetu koristi za podmlađivanje i regeneraciju kože. Koristi se u vidu ulja i nanosi na kožu, zatim žalfija koja pomaže kod upale grla... Zatim obloge od krastavca, naravno da je krastavac prirodan i da nije tretiran sa hemikalijama. U sebi ima aktivne sastojke koji oporavljaju kožu. Onda,

Bela rada je odlična za fleke na licu.

Sve ove biljke se najčešće koriste za regeneraciju kože - kaže Stevanović i navodi da je i Aloja kao biljka izuzetna.

Sunce, Nega, Lice, Sunčanje, Koža, Aloja Vera, Aloja

- Od Aloje je najbolje da uzimate biljku kao kremu i da budete sigurni da u toj kremi nema ništa osim nje i eventualno voska, pročitati na etiketi sastojke - dodao je, pa otkrio kako se pravi krema:

- Osnova je pčelinji vosak, koji se otopi, doda se maslinovo ulje i aloja. Što se sitnije iseče bolje je. Svi sastojci da proključaju i da se ohlade. Reciprocitet mora postojati, ali ovako rečeno, treba više voska da se stavi, da se krema ne bi ubuđala. Kokos je u redu, ali ipak je bolje maslinovo ulje, jer ne znamo kako je to pakovano i zato ne preporučujem kokosovo ulje jer ne znamo odakle potiče i kako do nas stiže - kaže Stevanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track