RIMLJANI I EGIPĆANI SU JE OBOŽAVALI: Rukola je moćan antioksidant i afrodizijak
Foto: Profimedia

RIZNICA ZDRAVLJA

RIMLJANI I EGIPĆANI SU JE OBOŽAVALI: Rukola je moćan antioksidant i afrodizijak

Zdravlje iz Prirode -

U svetskoj kuhinji ova biljka koristi se već decenijama a popularnost u domaćoj ishrani stekla je u poslednjih nekoliko godina. Rukola, mediteranska samonikla zeljasta biljka, jačak kosti i mozak, utiče pozitivno na imuni sistem i metaboličke funkcije i odličan je izbor u prevenciji kancera.

Iako neodoljivo podseća na maslačak, ova biljka je zapravo iz roda kupusnjača kao i kupus, karfiol i brokoli.

Rukola sadrži i dosta vlakana ali ima i pozitivno dejstvo na libido i jača potenciju pa je moćan afrodizijak.

- Ovo su znali i stari Rimljani i Egipćani, pa su često uživali u ovom biljnom afrodizijaku jer ima pozitivno dejstvo na libido, jača potenciju i pomaže sintezu polnih hormona - kaže Milka Raičević, nutricionista-dijetetičar.

Odličan je antioksidant

Rukola je veoma lekovito povrće koje sadrži dosta vitamina: C, K i A, gvožđe, ali i visoke nivoe folne kiseline i antioksidanse što je čini veoma uspešnom u borbi protiv slobodnih radikala.

- Prepuna je karotenoida i mnogih drugih minerala, kao što su kalijum, mangan, gvožđe i kalcijum, a svi od njih su korisni i neophodni elementi u ljudskoj ishrani. Sadrži i fitohemikalije koje su korisne za sprečavanje raka. Takođe, ima više prednosti od nekih drugih zeljastih biljaka jer za razliku od njih sadrži nizak nivo oksalata, odnosno hemikalija koje zapravo sprečavaju apsorpciju minerala u organizmu.

Najbolje je koristiti mlade listove rukole koji nisu toliko gorki
Najbolje je koristiti mlade listove rukole koji nisu toliko gorkifoto: Profimedia

Korisna je u borbi protiv kancera

Naša sagovornica ističe da ova biljka sadrži i fitohemikalije koje su korisne za sprečavanje raka.

- Takođe, ima više prednosti od nekih drugih zeljastih biljaka jer za razliku od njih sadrži nizak nivo oksalata, odnosno hemikalija koje zapravo sprečavaju apsorpciju minerala u organizmu.

U ishrani je najbolje koristiti mlade listove rukole koji nisu toliko gorki, a sadrže korisne sastojke za naš organizam.

- Specifičan ukus rukole dolazi od estri buterne kiseline i jedinjenja sa sumporom. Sadrži i eterična ulja i antibaktericidne materije, zbog čega se smatra prirodnim antibiotikom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track