BILJKA KOJU SVAKA KUĆA TREBA DA IMA: Ublažava glavobolju, smiruje um i jača imunitet
Foto: Shutterstock

POMOĆ IZ PRIRODE

BILJKA KOJU SVAKA KUĆA TREBA DA IMA: Ublažava glavobolju, smiruje um i jača imunitet

Zdravlje iz Prirode -

Ova biljka je u vrhu liste ljubitelja čajeva ali i okrepljujućih letnjih napitaka. Poznato je da list nane blagotvorno utiče na sistem za varenje i olakšava probleme sa želucem. Međutim, ova biljka može da zameni i analgetike kada imate problem sa glavoboljom. List sveže nane bogat je eteričnim uljima pa ako je umasirate u slepoočnicu bol će utihnuti. Ukoliko je nemate u svežem obliku, odlično će poslužiti i eterično ulje.

U fitoterapiji i aromaterapiji nana se često koristi za lečenje nervne napetosti i glavobolje, ali i za podizanje energije.

Bistri um i daje energiju

- Eterično ulje nane je izuzetno moćno za bistrinu uma i dizanje energije tako da se jedna kap u mom jutarnjem čaju uvek nađe ispred mene. Najpre se malo inhaliram, a onda i popijem razmućeno u vodi za dobar početak dana i snažan imunitet – kaže Dragana Bačanek lajf kouč i zaljubljenik u aromaterapiju.

Nana umesto analgetika

Jedna kap eteričnog ulja nane zamenjuje čak 26 vrećica čaja sušenog lista ove biljke.

- Nana sadrži i veće količine triptofana koji podstiče stvaranje serotonina odgovornog za dobro raspoloženje i smanjuje stres. Izuzetno je dobra i za digestivni trakt, a u ajurvedi se smatra da je za jak imunitet najvažnije stanje digestivnog trakta. Ova biljka uzdiže, daje snagu, ali u isto vreme i smiruje. Eterično ulje nane mi je zamenilo razne analgetike koje sam koristila kada bih imala glavobolju – sada samo namažem po kap ulja nane na slepoočnice i bol utihne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track