NJEN MIRIS ZAVODI I UMIRUJE: Kako brati i kako pravilno sušiti LAVANDU?

aROMaterapija

NJEN MIRIS ZAVODI I UMIRUJE: Kako brati i kako pravilno sušiti LAVANDU?

Zdravlje iz Prirode -

Lavanda se koristi za opuštanje, negu kože, kupke i čajeve. Ima pozitivna svojstva na nervni sistem a koristi se i za lečenje kožnih oboljenja. Bere se u julu i avgust i možete je osušiti i čuvati na vrlo jednostavan način.

Nakon branja lavandu je potrebno očiti od eventualnih insekata i prljavština i odvojiti je u male snopove koje je potrebno vezati koncem ili elastičnom trakom. Samo nemojte vezivati prečvrsto kako bi vazduh neometano mogao da prolazi između stabljika. Tako pripremljene snopove okačite da vise naopako u prostoriji koja je suva i dobro provetrena. Takođe, izbegavajte da snopove izlažete direktnoj sunčevoj svetlosti kako ne bi izbledeli.

Osušenu lavandu čuvajte na suvom i tamnom mestu

Lavanda se obično suiši nekoliko nedelja a bićete sigurni da je dovoljno suva kada se cvet lako mrvi pod rukom. Nakon što je lavanda potpuno osušena skinite cvetove sa stabljike i čuvajte ih u staklenim posudama ili u platnenim vrećicama na suvom i tamnom mestu kako bi njihova boja i miris ostali očuvani.

Ovako osušene cvetove lavande možete koristiti za pravljenje pamučnih vrećica sa mirison, za dekoraciju, kao dodatak opuštajućim kupkama ali i za aromaterapiju.

Suvi cvetovi lavande stavljaju se u pamučne vrećice i koriste u aromaterapiji i za opuštajuće kupke
Suvi cvetovi lavande stavljaju se u pamučne vrećice i koriste u aromaterapiji i za opuštajuće kupkefoto: Profimedia

Lavanda je jedna od omiljenijih biljaka za umirivanje i opuštanje. Njeno eterično ulje koristi se za osvežavanje prostora u difuzorima, za opuštajuće masaže ali i kao sastojak mnogih krema i preparata za negu kože. U julu i avgustu je sezona branja lavande, pa ukoliko ste u mogućnosti, iskoristite ovaj period i spremire svoje zalihe.

Brojni su njeni benefiti za organizam

Lekovita svojstva imaju cvetovi, listovi kao i stabljika pa se svi delovi biljke koriste. Za pravljenje eteričnog ulja koristi se sveže ubrana biljka koja prolazi kroz proces destilacije vodenom parom.

Lavanda ima mnoge benefite: sedativno, antiinflamatorno, antisepričko i regenerativno, antireumatsko diuretičko i fugicidno dejstvo. Ovo su samo neki od pozitivnih efekata ove biljke.

Ulje lavande koristi se za lečenje kožnih oboljenja, regeneraciju opekotina i ožiljaka ali i za lečenje psorijaze, bubuiljica, ekcema, herpes na usni i gljivičnih oboljenja. Lavanda ima veoma pozitivna svojstva na nervni i na kardiovaskularni sistem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track