ORAH REŠAVA ANEMIJU I ČISTI KRVNE SUDOVE: Nutricionisti kažu - dovoljno je 70 g dnevno
Foto: Shutterstock

hrana za mozak

ORAH REŠAVA ANEMIJU I ČISTI KRVNE SUDOVE: Nutricionisti kažu - dovoljno je 70 g dnevno

Zdravlje iz Prirode -

Orasi se od davnina upotrebljavaju za ublažavanje različitih tegoba, od slabokrvnosti, preko plućnih oboljenja do crevnih upala i čira na želucu. Osim ploda, lekovita je i kora kao i list ali i zeleni plodovi koji se suše i melju pa se tako koriste za jačanje organizma.

Ukoliko osećate umor ili imate anemiju, svoju ishranu trebalo bi da obogatite cinkom i tamnozelenim lisnatim povrćem ali i orasima koji su poznati po obilju nutrijenata. Koriste se i za pripremu obloga i kupki koje se primenjuju kod rana i kožnih oboljenja.

Orasi su bogati vlaknima i proteinima, vitaminima E, B1, B2, B3, antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama pa su izvrsna grickalica i idealna užina.

Od minerala sadrže gvožđe, cink, mangan, fosfor, magnezijum i kalijum. Orah ima duplo veću antioksidativnu moć od bilo kod drugog orašastog voća i našim ćelijama pruža veću zaštitu od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala. Orasi takođe sadrže gama-tokoferol, posebnu vrstu vitamina E koja pomaže u borbi protiv raka dojke, prostate i pluća.

Nutricionisti preporučuju da unosimo oko 70 g oraha dnevno kako bismo sprečili dijabetes i srčana oboljenja.

Čaj od mladih listova oraha pomaže kod dijabetesa i kožnih oboljenja
Čaj od mladih listova oraha pomaže kod dijabetesa i kožnih oboljenjafoto: Shutterstock

Hrani mozak, čisti krvne sudove

Orasi mozak dodatno snabdevaju energijom, poboljšavaju kognitivne funkcije i smanjuju rizik od demencije. Stoga ih sa pravom nazivaju "hrana za mozak".

Čaj od mladih listova oraha koristi se za čišćenje krvi od toksina. Takođe je koristan i kod dijabetesa, kožnih oboljenja i prisustva parazita.

Čaj od lista oraha

Priprema: 2 kašičice osušenog lista oraha prelijte sa 2 dl hladne vode i stavite da se kuva. Kada proključa kuvajte još 5 minuta pa ostavite da odstoji 15 minuta i potom procedite.

Pomaže kod anemije

Osobama koje pate od niskog hemoglobina savetuje se da svakodnevno jedu orahe. Odlični su u kombinaciji sa medom i limunom.

Biće vam potrebno 1/2 kg meda, 1/2 kg naseckanih ili mlevenih oraha i jedan limun. Sve sastojke pomešajte i uzimajte po jednu kašičicu dnevno. Ova kombinacija obezbediće vašem organizmu sve važne minerale, vitamine i zdrave masnoće, ugljene hidrate i proteine.

(kurir.rs/alternativa-za-vas.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track