ULJE ČEMPRESA IMA 100 BLAGODETI: Ublažava bol u mišićima, umiruje i osvežava...
ulje čempresa, Foto: Profimedia

dragocene kapljice

ULJE ČEMPRESA IMA 100 BLAGODETI: Ublažava bol u mišićima, umiruje i osvežava...

Zdravlje iz Prirode -

Esencijalno ulje čempresa pravi se od grančica, stabljika i listova čempresa. Ima mnoge zdravstvene prednosti zbog svog antibakterijskog, antimikrobnog i antifungalnog svojstva.

Prema studiji o Cupressus sempervirens iz 2014. godine, čempres ima antimikrobne i antibakterijske prednosti. Rad iz 2013. takođe je otkrio da ulje čempresa može imati antifungalna svojstva. Ovo ulje koristi se i za različite zdravstvene tegobe i stanja - hemoroide, kašalj, bradavice, posekotine, proširene vene, akne i bubuljice...

Zapamtite da je esencijalno ulje izuzetno koncentrisano. Trebalo bi da se razblaži u baznom ulju ukoliko planirate da ga koristite na koži, posebno ako je vaša koža osetljiva.

Ulje čempresa u difuzoru pomaže kod kašlja

Ulje čempresa sadrži kamfen, molekul koji se često nalazi u biljnim sredstvima za suzbijanje kašlja. Međutim, esencijalno ulje čempresa nije direktno proučavano zbog njegovog efekta na kašalj.

Ulje čempresa možete udahnuti koristeći ga u difuzoru. Pokušajte da dodate nekoliko kapi esencijalnog ulja razblaženog osnovnim uljem u toplu kupku, a zatim duboko udahnite, prenosi Health Line.

Umiruje područje sa hemoroidima

Tegobe koje izazivaju hemoroidi, tj. otečene vene oko rektuma i anusa, mogu se ublažiti određenim eteričnim uljima. Kada se doda baznom ulju (hladno ceđena biljna ulja) i primeni na hemoroide, može umiriti to područje i uništiti određene bakterije.

Svakako, kod problema sa hemoroidima neophodno je javiti se lekaru kako bi odredio adekvatnu terapiju.

Eterično ulje čempresa ima antibakterijska i antivirusna svojstva
Eterično ulje čempresa ima antibakterijska i antivirusna svojstvafoto: Profimedia

Zbog antivirusnog dejstva pomaže u kontroli bradavica

Antibakterijska svojstva čempresovog ulja čine ga odličnim tretmanom za mnoga stanja kože. Pošto takođe ima i antivirusno dejstvo, može pomoći u kontroli bradavica.

Ulje čempresa je uobičajeni tretman za bradavice, koje mogu biti uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV).

Ipak, ako imate bradavice i niste sigurni za nihov uzrok, najbolje je da razgovarate sa lekarom. Možda će vam ipak biti potrebna određena medikamentna terapija.

Posekotine i infekcije

Pošto je esencijalno ulje čempresa antimikrobno i antibakterijsko, može pomoći u čišćenju i zaceljivanju posekotina i manjih rana. Obavezno razblažite ulje čempresa u baznom ulju pre nego što ga nanesete na ranu, a ukoliko je ona ozbiljnija svakako bez konsultacije sa lekarom i pre pregleda ne primenjujte ništa na svoju ruku.

Smanjuje ubuljice i akne

Prema pregledu esencijalnih ulja iz 2017. godine, ulje čempresa se obično preporučuje za lečenje akni jer je antimikrobno. To znači da lokalno nanošenje ulja čempresa može smanjiti ozbiljnost akni uklanjanjem bakterija.

Kod proširenih preporučuje se blaga aromaterapijska masaža sa razblaženim uljem čempresa
Kod proširenih preporučuje se blaga aromaterapijska masaža sa razblaženim uljem čempresafoto: Promo

Ulažava otok i bol kod proširenih vena

Proširene vene su obično uzrokovane lošom cirkulacijom, slabim venama i nakupljanjem krvi. Stoga se često preporučuje blaga aromaterapijska masaža sa razblaženim uljem čempresa za ublažavanje bolova i otoka povezanih sa proširenim venama.

Međutim, ne postoje dokazi da je ulje čempresa efikasan tretman za proširene vene.

Olakšava bol u mišićima

Ako osetite bol u mišićima, esencijalna ulja mogu vam pomoći da pronađete olakšanje.

Prema Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH), terapija masažom može biti efikasan način za ublažavanje bolova, posebno u leđima i vratu.

Ulje čempresa je jedno od mnogih eteričnih ulja koja se koriste za ublažavanje bolova u mišićima. Iako se često naziva antispazmodikom, što znači da može da smanji bol u mišićima i grčeve, studije tek treba da potvrde da je ulje čempresa posebno dobro za ublažavanje bolova u mišićima.

Eliminiše neprijatan miris tela

Pošto eterično ulje čempresa ima prijatnu aromu, često se dodaje prirodnom dezodoransu jer može smanjiti neprijatan miris tela. Preporuka je da uvek pre upotrebe bilo kog novog dezodoransa na osetljivoj koži ispod pazuha, uradite test na unutrašnjoj strani podlaktice.

Ulje čempresa možete dodati u ulje za masažu ili ga koristiti u difuzoru
Ulje čempresa možete dodati u ulje za masažu ili ga koristiti u difuzorufoto: Profimedia

Smanjuje nivo anksioznosti i stresa

Studija koju je objavio National Library of Medicine u 2005. o prednostima aromaterapijske masaže, bavila se efektima masaže sa uljima lavande, čempresa i slatkog majorana pomešanih sa uljem slatkog badema.

Utvrđeno je da je masaža imala značajne psihološke i fizičke koristi na ispitanike. Konkretno, smanjen je nivo anksioznosti i depresije koji su sami učesnici prijavili. Međutim, u studiji je bilo samo 11 učesnika.

Osim toga, vrlo je malo istraživanja o tome da li samo ulje čempresa smanjuje anksioznost. Svakako, ako je miris čempresa za vas opuštajući i prijatan, neće štetiti ako ga dodate u ulje za masažu ili ga koristite u difuzoru.

Pratite ove savete pre korišćenja ulja čempresa

Pre nego što nanesete novo esencijalno ulje na kožu, obavezno uradite test na unutrašnjoj strani podlaktice. Kožni testovi neophodni su čak i kada se eterično ulje pomeša sa baznim uljem.

Da biste uradili test, nanesite nekoliko kapi mešavine eteričnog ulja sa baznim uljem na unutrašnju stranu podlakticu. Ako se kao rezultat javi peckanje, osip ili crvenilo, nemojte ga nanositi na kožu.

Istraživanja pokazuju da je najbolje izbegavati konzumiranje eteričnih ulja jer mogu mogu biti otrovna kada se progutaju, čak i kada su bezbedna za udisanje ili lokalnu upotrebu.

(kurir.rs/healthline.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track