PRIRODNA TERAPIJA: Dišite vazduh iz košnice, izlečite BRONHIJE
Foto: Saša Urošev/Ilustracija

SAVET

PRIRODNA TERAPIJA: Dišite vazduh iz košnice, izlečite BRONHIJE

Zdravlje iz Prirode -

Za košnicu kažu da je prirodna apoteka i da sve što iz nje dolazi na čoveka deluje lekovito, pa čak i vazduh. Zato je u velikom broju evropskih zemalja sve popularniji poseban zdravstveni tretman - terapija vazduhom iz košnice. Potvrđeno je da ovaj tretman ima pozitivne efekte u lečenju mnogih oboljenja – bronhitisom, bronhijalnom astmom, alergijama na polen, nesanice...

Kome se preporučuje ova terapija i kako se sprovodi?

Eterična ulja propolisa, meda i voska, matičnog mleča i perge, aromatične materije, i fitoncidi koji se oslobađaju iz košnice, dezinfikuju vazduh oko pčelinjaka u prečniku do 200 metara. Takva mikroklima poboljšava opšte stanje ljudi, povećava apetit, poboljšava san i raspoloženje - navode u Srpskom apiterapeutskom društvu.

Inhalacija na pčelinjaku tokom cele godine

Vazduh iz košnice stimuliše organe za disanje, ali i želučano-crevni, kardiovaskularni i nervni sistem. Aerostimulansi iz košnice povećavaju radnu sposobnost, poboljšavaju rad pluća i jačaju imunitet. Još jedna dobra stvar je da je inhalaciju na pčelinjaku moguće sprovoditi tokom cele godine.

Osoba koja prima inhalaciju treba da udiše vazduh iz košnice kroz priključak, a izdiše kroz nos da ne bi remetila mikroklimu košnice. Procedura traje 15 do 20 minuta, najbolje da se sprovodi dva puta na dan u toku tri nedelje. Ova praksa kod nas još uvek nije razvijena, ali apiterapeuti se nadaju da će se to uskoro promeniti i da će pčelari u Srbiji napraviti u svojim pčelinjacima api – komore gde bi se sprovodila terapija vazduhom iz košnice.

Šta je apiterapija?

Nauka o medu i drugim pčelinjim proizvodima zove se apiterapija. To je komplementarna naučna disciplina koja predstavlja spoj moderne medicine i tradicionalnog iskustva iz naroda. Potiče od latinske reči “apis” što znači pčela, i označava primenu pčelinjih proizvoda - meda, cvetnog praha, propolisa, matičnog mleča, pčelinjieg otrova i voska u prevenciji i lečenju ljudi.

Med
foto: Shutterstock

Hipokrat spominje med kao antibiotik i antiseptik. I Aristotel pripisuje lekovita svojstva svim pčelinjim proizvodima. Avicena, koji se smatra ocem moderne medicine i kliničke farmakologije, koristio je med za lečenje rana. O medu piše: „Okrepljuje dušu, pomaže probavu, oštri um, obnavlja pamćenje“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track