PLANINSKI ČUBAR JE PRIRODNI AFRODIZIJAK: Evo kako se sprema čaj od ove mirisne biljke
Foto: Profimedia

Narodna medicina

PLANINSKI ČUBAR JE PRIRODNI AFRODIZIJAK: Evo kako se sprema čaj od ove mirisne biljke

Zdravlje iz Prirode -

Za afrodizijačke moći ove mirisne biljke ljudi vekovima znaju, a u nekim krajevima Srbije zato je zovu i „muški čubar“. Odlična je i za lečenje organa za disanje i varenje, za jačanje imuniteta, ali i u borbi sa bakterijama i gljivicama.

- Planinski čubar se tradicionalno primenjuje kao afrodizijak, o čemu svedoči priča o velikoj seksualnoj izdržljivosti mitoloških bića satira, zahvaljujući tome što su se hranile ovim biljkama. Otud i naziv satureja koji joj je dao Plinije Stariji u prvom veku nove ere. U nekim krajevima kod nas se ova biljka zato zove muški čubar – objašnja Dragan Janković, hemijski inženjer i odličan poznavalac lekovitog bilja.

Zbog visokog sadržaja fenolnog jedinjenja - karvakrola u etaгskom ulju, planinski čubar karvakrolskog hemotipa ima jako antiseptično dejstvo.

- U narodnoj medicini upotrebljava se kao vrlo korisna i neškodljiva mirisna biljka za lečenje organa za disanje, varenje i mokrenje, а spolja za lečenje raznih upala kože i sluznice.

Kako se sprema čaj od planinskog čubra?

Dve supene kašike osušene i usitnjene biljke prelijte sa 400 ml proključale vode. Ostavite u poklopljenom sudu 15 minuta, pa procedite. Čaj pijte zaslađen medom u toku dana, polako u gutljajima, uz što duže zadržavanje napitka u ustima.

Sa Mediterana se čubar raširio po Evropi

Planinski čubar je zimzelena žbunasta biljka kojoj prijaju sunčane padine i propusna, krečnjačka zemljišta. Potiče sa Mediterana, ali je zbog popularne začinske arome koja podseća na biber rasprostranjena po celoj Evropi.

Podrška kod gripa, prehlade i malaksalosti

Od ove biljke pravi se i eterično ulje koje može značajno da pomogne imunom i respiratornom sistemu kod gripa, prehlade i malaksalosti.

- Ulje karvakrolskog hemotipa biljke je veoma traženo, jer se pokazalo efikasnim kod aktuelnih izazova današnjice - podiže saturaciju, uspešno je u borbi protiv heliko bakterije, ešerihije koli, streptokoka...Organskim eteričnim uljem planinskog čubra efikasno se čisti i osvežava dah i dezinfikuje usna duplja. Uspešno uklanja gljivice sa noktiju, a primenjuje se kod izrade maski u kozmetici. Ovo eterično ulje sve širu primenu nalazi kao dezinfekciono sredstvo u domaćinstvima, usled veoma snažnog dejstva protiv bakterija, virusa, gljivica i plesni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track