ŽVAKANJE ŽALFIJE JE PRIRODNI ANTISEPTIK: Preporučuje se za upalu desni i grla, zdravlje zuba i SVEŽ DAH
Foto: Profimedia

Savet zlata vredan

ŽVAKANJE ŽALFIJE JE PRIRODNI ANTISEPTIK: Preporučuje se za upalu desni i grla, zdravlje zuba i SVEŽ DAH

Zdravlje iz Prirode -

Žvakanje listova žalfije možda nije najprijatniji, ali je sigurno najefikasniji način da njeni lekoviti sastojci dopru u naš organizam.

Žalfija je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika, a žvakanje ove biljke preporučuje se u slučaju iritacije ili upale desni, kod upale grla, za dezinfekciju usne duplje, održavanje zdravlja zuba, za svežinu daha...

Za žvakanje se mogu koristiti sveži i osušeni listovi žalfije, a postupak je sledeći - jednostavno uzmete jedan ili dva lista žalfije, žvaćete nekoliko minuta, pa ispljunete sadržaj. Postupak možete ponavljati nekoliko puta na dan.

žalfija, ruzmarin, lekovito bilje
foto: Shutterstock

Reč žalfija inače na latinskom znači spasonosna i lekovita, a to uopšte nije slučajno jer spisak problema gde ova čudesna biljka može da pomogne je podugačak. Kod nas je poznata i kao kadulja, jer se koristi i da se njom „okadi“ prostor. Osim što će dezinfikovati vazduh, pomoći će i da se oslobodimo plesni, grinja i insekata.

„Zašto da umre čovek ako mu u vrtu raste žalfija?”, pitao se Hipokrat

Narodna medicina kaže da žalfija čisti krv želudac, pomaže kod svake vrste prehlade, katara i influence. Ima i protivupalno dejstvo, tako da se preporučuje kod svih zapaljenja, od ždrela, preko unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala. Reguliše i znojenje, dovedi ga na pravu meru. Vrlo je stimulativna i podiže tonus. Pomaže kod reumatizma, a za period puberteta i menopauze ona je upravo biljka izbora, jer je nežan ali efikasan hormonalni regulator. Izvrstan je prirodan lek za čišćenje jetre, za bolesti bubrega, protiv noćnog znojenja, bolesti zuba i desni.

I moderna medicina žalfiju smatra odličnom prirodnom i ekološkom alternativom za sredstva za dezinfekciju.

Čaj od žalfije za ispiranje usne duplje

Čaj od žalfije koristi se za piće ali i za ispiranje usne duplje. Uništava bakterije koje su najčešći uzročnik zapaljenskih procesa u usnoj duplji. Žalfija uspešno leči afte i čireve, oboljenja desni i druge upalne procese u ustima.

Stres, Nesanica, Depresija, Napetost, žalfija, Nervoza, Anksioznost, Divlja žalfija

NAPOMENA: Smatra se da čaj od žalfije ne treba piti duže od dve nedelje, zbog mogućeg ispoljavanja nepovoljnih efekata usled prisustva tujona. Tujon je sastojak, koji kod osetljivih osoba, može isprovocirati konvulzije, kao kod epileptičnog napada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track