7 BAKINIH ELIKSIRA PROTIV KAŠLJA: Proverite zašto se ovi recepti prenose s kolena na koleno
Foto: Shutterstock

SAVETI ZLATA VREDNI

7 BAKINIH ELIKSIRA PROTIV KAŠLJA: Proverite zašto se ovi recepti prenose s kolena na koleno

Zdravlje iz Prirode -

Kašalj zna da bude dosadan i iritantan, da izazove glavobolju, umor i nelagodnost u očima, pa se teško koncentrišemo na svakodnevne obaveze. Zato svaki kašalj ukoliko traje duže od nedelju dana zahteva odlazak kod lekara. Ukoliko se pokaže da kašalj nije posledica ozbiljnih stanja možete probati stare bakine recepte koji se prenose s kolena na koleno.

Čaj od limuna i đumbira

U šolju vruće vode stavite 1 do 2 kašike jabukovog sirćeta, sok od jednog limuna, kašika meda. Ako ne možete pronaći čaj od đumbira u filter vrećicama jednostavno očišćen koren đumbira kratko prokuvajte u vodi, dodajte med, sirće i limun.

Šerbet na starinski način

Jednu šoljicu šećera stavite u emajliranu šerpicu, pa zagrevajte na tihoj vatri. Kad se šećer istopi i dobije lepu zlatnomrku boju, uspite šoljicu-dve vode i smanjite temperaturu. Mešajte dok se karamelisani šećer sasvim ne rastopi. Možete dodati i đumbira na vrh noža, kao i malo limunovog soka. Uzimati dve kašičice tri puta na dan.

Maslinovo ulje s medom

Ako patite od napada kašlja, posebno noću, uzmite jednu kašiku maslinovog ulja pre spavanja. Kako biste što lakše progutali ulje, možete ga kombinovati s medom koji takođe ima prirodna antibakterijska i protivupalna svojstva.

Maslinovo Ulje
foto: Profimedia

Jabuke sa lukom

Narendajte po 70 g jabuke i luka, pa dodajte domaći med. Od ove mase uzimajte po jednu kašiku nekoliko puta na dan.

Čaj od belog sleza Slezova sluz koja se nalazi u čaju stvara zaštitni sloj i vlaži sluznicu grla, smiruje podražaj na kašalj, ublažava upale i olakšava disanje. Naročito pomaže kod „suvog“ kašlja.

nos, zapušen nos, luk, crni luk
foto: Profimedia

Sok od luka sa šećerom

Ako je kašalj uporan, očistite jednu glavicu crnog luka i pospite je kašikom šećera. Ocedite sok koji će se pojaviti i pijte po jednu kašiku tri puta na dan, dvadeset minuta pre jela. Možete napraviti i sok od luka sa medom, koji se pravi u razmeri 1:2, i piti ga po jednu čajnu kašičicu 3-4 puta na dan, 30-40 minuta pre jela.

lovorov list, lovor
foto: Shutterstock

Lovorov list

U pola litre vode dodajte 150 g šećera, pa kada provri dodajte 10 listova lovora i kuvajte još pola sata. Nakon 30 minuta izvadite lovorov list, sirup stavite u teglicu, pa koristite po potrebi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track