Čaj od limuna i đumbira
U šolju vruće vode stavite 1 do 2 kašike jabukovog sirćeta, sok od jednog limuna, kašika meda. Ako ne možete pronaći čaj od đumbira u filter vrećicama jednostavno očišćen koren đumbira kratko prokuvajte u vodi, dodajte med, sirće i limun.
Šerbet na starinski način
Jednu šoljicu šećera stavite u emajliranu šerpicu, pa zagrevajte na tihoj vatri. Kad se šećer istopi i dobije lepu zlatnomrku boju, uspite šoljicu-dve vode i smanjite temperaturu. Mešajte dok se karamelisani šećer sasvim ne rastopi. Možete dodati i đumbira na vrh noža, kao i malo limunovog soka. Uzimati dve kašičice tri puta na dan.
Maslinovo ulje s medom
Ako patite od napada kašlja, posebno noću, uzmite jednu kašiku maslinovog ulja pre spavanja. Kako biste što lakše progutali ulje, možete ga kombinovati s medom koji takođe ima prirodna antibakterijska i protivupalna svojstva.
Jabuke sa lukom
Narendajte po 70 g jabuke i luka, pa dodajte domaći med. Od ove mase uzimajte po jednu kašiku nekoliko puta na dan.
Čaj od belog sleza Slezova sluz koja se nalazi u čaju stvara zaštitni sloj i vlaži sluznicu grla, smiruje podražaj na kašalj, ublažava upale i olakšava disanje. Naročito pomaže kod „suvog“ kašlja.
Sok od luka sa šećerom
Ako je kašalj uporan, očistite jednu glavicu crnog luka i pospite je kašikom šećera. Ocedite sok koji će se pojaviti i pijte po jednu kašiku tri puta na dan, dvadeset minuta pre jela. Možete napraviti i sok od luka sa medom, koji se pravi u razmeri 1:2, i piti ga po jednu čajnu kašičicu 3-4 puta na dan, 30-40 minuta pre jela.
Lovorov list
U pola litre vode dodajte 150 g šećera, pa kada provri dodajte 10 listova lovora i kuvajte još pola sata. Nakon 30 minuta izvadite lovorov list, sirup stavite u teglicu, pa koristite po potrebi.