LEKOVITI PRAH ZA 100 BOLJKI: Čaj od kore DIVLJEG NARA jača imunitet, smiruje upalu grla i dijareju
Foto: Profimedia

Savet zlata vredan

LEKOVITI PRAH ZA 100 BOLJKI: Čaj od kore DIVLJEG NARA jača imunitet, smiruje upalu grla i dijareju

Zdravlje iz Prirode -

Aktivni sastojci kore ploda divljeg nara pokazuju antioksidantno i imunostimulišuće dejstvo. Takođe, deluju i protivupalno na iritiranu sluzokožu usta i grla, organa za varenje i vaginalne sluzokože.

Upotreba čaja od kore divljeg nara preporučuje se kao sredstvo za jačanje organizma kod iscrpljenosti i pada imuniteta. Tradicionalno, u narodnoj medicini, ovaj čaj savetuje se i kod dijareje i crevnih parazita. Za spoljnu upotrebu, čaj pripremljen od kore divljeg nara preporučuje se za ispiranje kod upale sluzokože usta i grla, i za vaginalna ispiranja kod „belog pranja“.

Kako da spremite čaj

Jednu kafenu kašičicu usitnjene kore ploda divljeg nara preliti šoljom (200 ml) klučale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 minuta, pa zatim čaj procediti. Piti dva puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja.

Nar

Kako da napravite eliksir sa medom

50 g kore divljeg nara pomešati sa blago otopljenim medom (500 g). Uzimati po jednu kašičicu mešavine ujutru i uveče pre jela.

NAPOMENA: Upotreba čaja od kore divljeg nara ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja kao ni deci mlađoj od 12 godina.

Obratite pažnju na neželjene efekti i interakcije sa lekovima

Tanini iz kore ploda divljeg nara mogu uticati na resorpciju pojedinih lekova, stoga preporučujemo da se o upotrebi ovog čaja uz redovnu medikamentoznu terapiju posavetujete sa lekarem ili farmaceutom.

Nar je simbol plodnosti

Nar je jedna od najlekovitijih voćki. Sazreva u kasnu jesen i početkom zime pa je pravo vreme da se sada nađe na našoj trpezi. Naziva se još i šipak, mogranj, granat… Smatra se simbolom plodnosti i izobilja. Ovaj grm ili drvo uspeva u toplijim krajevima. Pored toga što je prijatnog ukusa, nar je i izuzetno zdrav.

Nar
foto: Shutterstock

Boja dolazi od antocijanina

Intenzivno crvena boja nara potiče od antioksidanta antocijanina. Nar sadrži: vitamin C, fosfor , kalijum, kalcijum, gvožđe, vitamine B-grupe, tanine, pektine, masne kiseline…

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track