MUŠKATNI ORAŠČIĆ OLAKŠAVA VARENJE: Evo zašto je ovaj začin čuvan kao zlato
Foto: Twitter

Mirišljav i zdrav

MUŠKATNI ORAŠČIĆ OLAKŠAVA VARENJE: Evo zašto je ovaj začin čuvan kao zlato

Zdravlje iz Prirode -

Muškatni oraščić potiče iz Indije - gde ima dugu tradiciju i u lečenju, a njegova lekovita svojstva se cene i u savremenoj fitoterapiji. Zato ovaj čudesni začin i lek treba obavezno da se nađe u vašoj kuhinji.

Kako ima antibakterijsko dejstvo, veoma je efikasan u lečenju infekcija usta i desni. Mleveni plod olakšava varenje, otklanja gasove i koristi se u lečenju unutrašnjih organa. Snižava nivo holesterola i masti u krvi, a preporučuje se i sportistima jer opušta mišiće, relakscira celo telo i ima umirujuće dejstvo. Muškatni oraščić poznat je i kao snažan afrodizijak, zbog čega se eliksiri na bazi ovog začina prepisuju muškaracima sa oslabljenom seksualnom funkcijom.

Kineska i ajurvedska medicina koriste ovaj začin još od davnina prvenstveno za probleme sa varenjem, nadimanjem i neurološkim sistemom. Budući da sadrži veliku količinu kalijuma, dobar je za zdravije srce kao i regulaciju visokog krvnog pritiska.

Čuvan kao najveća tajna

I seme (muskatni oraščić) i ljuska (macis) ove biljke koriste se kao začin. Evropska i azijska kuhinja ne mogu ni da se zamisle bez toplog, smolastog i slatkog ukusa muskatnog oraščića.

Kada su Portugalci otkrili indonežanska ostrva Banda u 16. veku, čuvali su izvor muškatnog oraščića kao tajnu. Sto godina kasnije, svrgnuli su ih Holanđani koji su određeno vreme imali monopol nad začinom. Međutim, golubovi koji su pravili društvo mornarima preneli su seme drveta na susedna ostrva i tako se začin proširio.

Muskatni oraščić
foto: Profimedia

Oprezno sa doziranjem

Dnevni unos ne bi trebao biti preko tri grama jer može pokazati svoje negativne osobine - deluje psihoaktivno i može prouzrokovati uznemirenost, ankcioznost, čak i blage halucinacije, pa se ne preporučuje osobama sa psihičkim disbalansom.

RECEPTI

Rastvor protiv gingivitisa

U čašu proključale vode dodajte pola kašičice muškatnog orašćića u prahu. Ostavite da se ohladi i ovom tečnošću tokom celog dana ispirajte usta. Ne gutajte tečnost. Pomaže u slučaju svih oralnih infekcija.

Čaj za gorušicu

Skuvajte čaj od nane i dodajte malo struganog muškatnog oraščića. Poklopite, a kada se ohladi, popijte. Pomaže u slučaju upale digestivnog trakta, eliminiše gorušicu i gasove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track