Kiseli kupus je tradicionalna zimska namirnica. Jede se na stotinu načina i prirodni je probiotik.

Velika prednost kiselog kupusa je što pomaže u varenju masnih jela i ubrzava metabolizam, čime se pospešuje izlučivanje štetnih materija iz organizma te čisti i regeneriše jetra.

Kiseli kupus pospešuje i zaceljivanje rana, a delotvoran je i kod reume i upale vena. Poznato je da je i izvor niacina (vitamina B3), koji je neophodan za ćelijsku energiju, metabolizam i izmenu materija u mozgu.

Među dobrobitima kiselog kupusa navodi se i da telo čini otpornijim na stres, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, podstiče rad ćelija i deluje podmlađujuće, a važan je za održavanje čvrstoće kostiju i doprinosi oporavku istrošenog vezivnog tkiva, prenosi Index.

kiseli-kupus.jpg
Shuter 

Ova namirnica sadrži veliku količinu vitamina C, zbog čega je idealna u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine. S obzirom na sve navedeno, ne čudi da kiseli kupus u narodu zovu lekom za stotinu bolesti.

(Izvor: Index.hr/Kurir.rs)