DOMAĆI SIRUP ZA SUVI KAŠALJ I BRONHITIS: Provereno deluje, a evo kako se sprema
Foto: Shutterstock

Prirodno je najbolje

DOMAĆI SIRUP ZA SUVI KAŠALJ I BRONHITIS: Provereno deluje, a evo kako se sprema

Zdravlje iz Prirode -

Recept za ovaj domaći sirup protiv suvog kašlja i bronhitisa prenosi se na ovim prostorima s kolena na koleno jer je veoma efikasan i brzo se sprema.

I Vasa Pelagić, lekar i narodni prosvetitelj, u svojoj knjizi „Pelagićev narodni učitelj“, u odeljku o zdravom povrću, za rotkvu kaže da je toliko zdrava da bi svaka kuća morala da je ima, naročito u vreme kada haraju virusi.

Visok sadržaj složenih ugljenih hidrata, zahvaljujući kojima ne dobijamo višak kilograma, kao i minerala kao što su: kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i kalijum. Takođe, crna rotkva sadrži visoku koncentraciju eteričnih ulja, koja blagotvorno utiču na rad creva.

A evo kako se pravi domaći sirup za kašalj i bronhitis

Potrebno je

* 1 crna rotkva srednje veličine

* 2 kašike kvalitetnog, domaćeg meda

Priprema

Rotkvu dobro operite i osušite. Ako nije ravna, isecite malo donji deo, da stoji ravno. Odsecite gornji deo, koji će nam kasnije zatrebati. Napravite udubljenje u rotkvi, ostavite zidove debljine oko 2 santimetra. U udubljenje dodajte 2 kašike meda (da se napuni više od pola rotkve) ili 4 kašike šećera (ako ste alergični na med). Poklopite je poklopcem – gornjim odsečenim vrhom. Ostavite da prenoći. Za to vreme će se u rotkvi pojaviti lekoviti sirup, nezamenljiv u lečenju kašlja. Ujutro možete početi koristiti ovaj lekoviti sirup. Sirup protiv kašlja treba uzimati 4-5 puta dnevno, nekoliko minuta pre jela. Odrasli po 1 supenu kašiku, a deca po 1 kafenu kašičicu.

rotkva sa medom
foto: Shutterstock

U toku dana sirup ćete iskoristiti, zato uveče u istu rotkvu opet dodajte med, a sutradan ponovo uzimate ovaj ukusan i lekoviti sirup. Tek posle dva-tri dana, možete promeniti rotkvu .

Ovim lekovitim sirupom se brzo oslobađamo suvog i upornog kašlja. A deca će ga prihvatiti sa zadovoljstvom.

VAŽNO

Jedino treba da budu oprezne osobe sa dijabetesom, ne sme se davati ni deci mlađoj od godinu dana, jer veća količina meda može izazvati alergiju. Uprkos lekovitosti, postoje kontraindikacije za korišćenje: akutne bolesti gastrointestinalnog trakta, jetre, žučne kese i bubrega i osobe sa ovim zdravstvenim problemima ni u kom slučaju ne bi smele da piju sok od rotkve.

NAPOMENA: Sirup se priprema uveče za sutradan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track