KURKUMA UTIČE NA PLODNOST: Ubacite MALO ovog začina u ishranu! Poboljšaće ukus svakom jelu, ali i ŠANSE ZA TRUDNOĆU
Foto: Shutterstock

SAVET

KURKUMA UTIČE NA PLODNOST: Ubacite MALO ovog začina u ishranu! Poboljšaće ukus svakom jelu, ali i ŠANSE ZA TRUDNOĆU

Zdravlje iz Prirode -

Znamo da je kurkuma začin u kuhinji. A da li se može nešto još bolje dobiti od ovog začina? Da li kurkuma može uticati na našu plodnost? Evo šta kažu stručnjaci...

Kurkuma je kulinarska biljka, koja se tradicionalno koristi uglavnom u azijskoj kuhinji. Takođe se koristi kao moćno protivupalno sredstvo u kineskoj i indijskoj medicini milenijumima. Kurkuma je srodnik đumbira i izgleda veoma slično, ali kada se preseče koren otkriva se karakteristična žuta boja.

Zdravstveni benefiti kurkume

Glavno aktivno jedinjenje u kurkumi je kurkumin, koji ima dokazane efekte koji su uporedivi sa antiinflamatornim lekovima, ali bez potencijalno štetnih neželjenih efekata. Trenutno postoji mnogo istraživanja fokusiranih na antiinflamatorna svojstva kurkumina i niz studija koje pokazuju njegovu korist u lečenju širokog spektra stanja u rasponu od artritisa preko raka do inflamatorne bolesti creva.

kurkuma, Hangar
foto: Profimedia

Kako može pomoći kod neplodnosti?

Kao antiinflamatorno sredstvo, kurkuma podržava imuni sistem. Takođe je moćan antioksidans, što znači da je sposoban da se bori protiv štetnih slobodnih radikala i zaštiti našu DNK od oštećenja. Takođe, može pomoći u zaštiti od toksičnosti teških metala stimulisanjem enzima koji su odgovorni za izbacivanje toksina iz tela. Kada pokušavamo da zatrudnimo, zaštita DNK i smanjenje toksičnosti teških metala su glavni prioriteti, tako da je lako shvatiti zašto bi možda bilo dobro razmisliti o korišćenju kurkume u muškoj i ženskoj neplodnosti. Pored toga, mnoga stanja koja pogađaju žene koje pokušavaju da zatrudne karakteriše upala i bol, tako da upotreba kurkume može biti od pomoći u lečenju neplodnosti. Primeri stanja povezanih sa plodnošću u kojima kurkuma može biti od pomoći su PCOS, endometrioza, fibroidi materice i predmenstrualna napetost.

Kako treba koristiti kurkumu?

Nema sumnje da kurkuma ima brojne zdravstvene prednosti, ali uvek je dobra ideja da se konsultujete sa stručnjakom pre nego što je upotrebite u terapiji. Međutim, postoje neka stanja kada su visoke doze kurkume ili kurkumina kontraindikovane. Ne bi ipak trebalo uzimati velike doze u obliku suplemenata dok pokušavate da zatrudnite zbog potencijalnih štetnih efekata u trudnoći. Kurkuma je blagi stimulans materice, pa stoga nije nešto što se preporučuje trudnicama u terapijskim dozama.

kurkuma, zlatno mleko
foto: Profimedia

Trebalo bi, smatraju stručnjaci za plodnost, da se svi zalažemo za hranu na prvom mestu, a zatim za suplemente. Odlična je ideja, i savršeno bezbedna, eksperimentisati sa upotrebom malo kurkume u kuvanju dok pokušavate da zatrudnite, kao i tokom trudnoće, ali isključivo u malim dozama. Bioraspoloživost kurkume može se poboljšati dodatkom malo crnog bibera i masti, pa zašto ne biste probali novi recept sa ovakvom mešavinom? Ali samo malo, tek da hrani da pikantan ukus.

(Šansa za roditeljstvo/ Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track