UBLAŽITE NERVOZU NA PRIRODAN NAČIN: Čaj od bosiljka donosi olakšanje
Foto: Shutterstock

KORISNI SAVETI

UBLAŽITE NERVOZU NA PRIRODAN NAČIN: Čaj od bosiljka donosi olakšanje

Zdravlje iz Prirode -

Osećaj nezvoze i anksioznosti svako od nas doživljava barem nekoliko puta nedeljno. Nervoza ne mora biti izazvana samo negativnim događajima, već i nekim pozitivnim kao što su intervju za novi posao, prvi sastanak, samostalno putovanje na nepoznatu destinaciju i slično. Međutim, nekada je nervoza povezana i sa osećajem anksioznosti, straha i uzbuđenja odjednom, posebno kada su u pitanju neka negativna dešavanja.

U ovim situacijama mogu se znojiti dlanovi, javlja se ubrzano kucanje srca i nervoza u stomaku. Osećaj nervoze je uobičajeni odgovor organizma na stres, navodi magazin Healthline.

Ovo uključuje niz hormonskih i fizioloških odgovora koji nam pomažu da se pripremimo i da se nosimo sa stvarnom ili zamišljenom pretnjom.

Stres i nervoza podstiču proizvodnju adrenalina

Telo se priprema za odgovor na stres "bori se ili beži" od pretnje tako što povećava proizvodnju adrenalina. Gotovo trenutno, srce počinje da kuca brže, krvni pritisak raste, a disanje se ubrzava, povećavajući budnost i energiju. Ovaj odgovor može dovesti do osećaja nervoze i anksioznosti.

Postoje različite tehnike koje možemo praktikovati a koje pomažu u smanjenju nervoze kao što je duboko disanje, meditacija, bavljenje nekom fizičkom aktivnošću, ali pomoći u olakšavanju simptoma može pružiti i priroda.

Ua ublažavanje nervoze pomaže ispijanje čaja,  vežbe disanja, fizička aktivnost
Ua ublažavanje nervoze pomaže ispijanje čaja, vežbe disanja, fizička aktivnostfoto: Shutterstock

Čaj za olakšanje simptoma nervoze

U knjizi "Čarobnjaci bilja", autori preporučuju čaj od bosiljka i trave ive, pomešanih u istoj razmeri.

Priprema: Smeša se potopi uveče u vodu a sutradan se stavi na šporet da proključa. Potom se skloni sa šporeta, ohladi i pije tri puta dnevno po 2 dl, pola sata pre ručka i pred spavanje.

U neprijatnoj situaciji važno je podsetiti se da je nervoza normalna, pa čak nekada može biti i od pomoći.

Većina nas se tako oseća kada su pred nama novi izazovi i mogućnosti. Na kraju krajeva, ova iskustva nam pomažu da rastemo. Otpuštanje straha i prihvatanje da je to potpuno prirodno iskustvo može pomoći da držite nervozu pod kontrolom.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/healthline.com/knjiga: "Čarobnjaci bilja" (zbornik travara i trava); Branka Đurišić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track