KAKO DA SE REŠITE GLAVOBOLJE BEZ ŠAKE ANALGETIKA? Mirišljavo bilje, malo limuna, komadić đumbira - i BOL će nestati
Foto: Profimedia

SAVETI ZLATA VREDNI

KAKO DA SE REŠITE GLAVOBOLJE BEZ ŠAKE ANALGETIKA? Mirišljavo bilje, malo limuna, komadić đumbira - i BOL će nestati

Zdravlje iz Prirode -

Umesto da glavobolju ublažavate šakom analgetika, isprobajte darove prirode. Evo šta može da vam pomogne kad osetite dobro poznati bol u glavi.

STAVITE NA ČELO OBLOGE OD LIMUNA

Efikasnim su se pokazale obloge od limunovog soka koje stavite direktno na čelo i slepoočnice.

SKUVAJTE ČAJ OD ĐUMBIRA

Odličan izbor je i čaj koji se pravi od parčeta đumbira isečenog na kriškice i štapića cimeta. Kada provri, kuvate ga desetak minuta na laganoj vatri, a potom procedite i pijete.

čaj, đumbir, limun
foto: Shutterstock

UDIŠITE MIRIS LAVANDE

Osećate li početak glavobolje – udisanje lavandinog ulja opustiće napete mišiće u ramenima i smanjiti bolove.

ŽVAĆITE LISTOVE BOSILJKA

Možete da žvaćete sveže listove ove začinske biljke ili da skuvate čaj od nekoliko listova bosiljka u koji ćete potom dodati malo meda.

NAPRAVITE SMUTI

Moćan borac protiv užasne glavobolje je i napitak koji se pravi od pola ananasa, 4 lista kelja, pola krastavca, prutića celera i 1,5 korena đumbira.

bosiljak
foto: Profimedia

STAVITE U UVO LEKOVITI ČEPIĆ

Kod migrene je korisno staviti u uho krpicu natopljenu sokom od cvekle ili sokom od crnog luka, ili staviti na slepoočnice i iza ušiju kiseli kupus uvijen u gazu, a glavu povezati peškirom.

POPIJTE JAJE S MLEKOM

Kod stalnih migrena probajte ovaj napitak: razbijte u čašu sveže jaje, prelijte čašom kipućeg mleka, brzo sve promešajte i popijte. Ovaj napitak uzimajte bar sedam dana.

NAPRAVITE TINKTURU OD NANE

Prelijte 20 grama suvih listova nane sa 100 ml 70-postotnog alkohola. Ostavite da stoji 15 dana pa procedite. Kod glavobolje tinkturu možete koristiti kao eterično ulje ove biljke - masiranjem u slepoočnice ili inhalacijom.

Nana, Luk
foto: Profimedia

BRZI VRUĆ LEK

U čaši od 2,5 dl tople vode umešajte ¼ kašičice kajenskog bibera. Tom otopinom namočite komadić vate ili štapić za čišćenje ušiju. Potom navlaženom vatom nežno natapkajte unutrašnjost nozdrva. Osetićete peckanje, koje će u početku možda biti pomalo neugodno, ali izdržite – to je znak da deluje. Kako će osećaj vrućine u nozdrvama jenjavati, tako će i glavobolja slabiti i na kraju u potpuno nestati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track