POMOĆ IZ PRIRODE
5 ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI BELOG LUKA: Evo šta se dešava u telu kada jedemo ovo povrće
Kada virusi vladaju, važno je da ojačamo organizam, a najbolji način za to je kvalitetan san, ishrana, fizička aktivnost i naravno zdrava ishrana. Jedna od veoma zdravih namirnica koja ima mnoge benefite za zdarvlje je i beli luk.
Istraživanja pokazuju da beli luk može imati mnoge zdravstvene prednosti, kao što je zaštita od obične prehlade ali i sposobnost da snizi krvni pritisak i nivo holesterola.
Shutterstock
Takođe, ovo povrće ima i mnoge zdravstvene benefite a ovo su samo neki, prema magazinu Healthline:
- Beli luk sadrži jedinjenja sa korisnim svojstvima po zdravlje - Naučnici sada znaju da je većina zdravstvenih prednosti belog luka posledica stvaranja jedinjenja sumpora kada sečete, zgnječite ili žvaćete čen belog luka. Jedinjenja sumpora iz belog luka ulaze u vaše telo iz digestivnog trakta. Zatim putuju po celom telu, vršeći snažne biološke efekte.
- Beli luk je veoma hranljiv, a ima vrlo malo kalorija - Beli luk je dobar izvor nekoliko hranljivih materija, posebno mangana, vitamina B6, vitamina C, selena i vlakana.
- Beli luk može pomoći u zaštiti od prehlade - Istraživanje iz 2016. sugeriša da ekstrakt starog belog luka (AGE) može ojačati vaš imuni sistem. Studija je otkrila da su ljudi koji su uzimali AGE dodatke tokom 3 meseca tokom sezone prehlade i gripa imali manje ozbiljne simptome i manje dana izostajanja iz škole ili posla. Druga istraživanja sugerišu da jedinjenja u belom luku mogu imati antivirusna svojstva. Pored jačanja vašeg imunološkog sistema, može pomoći u sprečavanju virusa da uđu u ćelije domaćina ili da se repliciraju u vašim ćelijama.
- Aktivna jedinjenja u belom luku mogu smanjiti krvni pritisak - Meta-analiza studija iz 2020. godine pokazala je da dodaci belog luka smanjuju krvni pritisak kod ljudi sa visokim krvnim pritiskom. Istraživači su povezali ovaj efekat sa 16-40% smanjenim rizikom od kardiovaskularnih događaja.
Analiza je primetila da je efekat belog luka sličan nekim lekovima za krvni pritisak, ali sa manje neželjenih efekata.
- Beli luk poboljšava nivo holesterola, što može smanjiti rizik od srčanih oboljenja - Pregled istraživanja iz 2018. sugeriše da beli luk može da smanji ukupni i LDL (loš) holesterol. Autori preporučuju da ljudi sa visokim holesterolom jedu više belog luka, ali upozoravaju da je potrebno više istraživanja da bi se potvrdili njihovi nalazi. Prema istraživanju iz 2016, uzimanje suplemenata belog luka duže od 2 meseca može smanjiti vaš LDL do 10%. Istraživači su primetili ovaj efekat kod ljudi sa blago povišenim nivoom holesterola.
Prenela: O.M.
(kurir.rs/citymagazine.danas.rs/healthline.com)
Šta je zdravije, čija ili laneno seme? Imaju mnogo toga zajedničkog, ali nutricionista otklanja dilemu