MIRIS KOJI OTKLANJA STRES: Evo zašto su stari Egipćani, Rimljani i Grci smatrali RUZMARIN svetom biljkom
Foto: Shutterstock

moć prirode

MIRIS KOJI OTKLANJA STRES: Evo zašto su stari Egipćani, Rimljani i Grci smatrali RUZMARIN svetom biljkom

Zdravlje iz Prirode -

Lekovite biljke su deo terapijskog arsenala za lečenje raznih tegoba ili prevenciju bolesti, i ublažavanje blažih tegoba. A da li ste znali da postoji biljka koja je korisna za zaštitu našeg mozga. Tačnije za poboljšanje pamćenja.

Prema tvrdnji stručnjaka, ruzmarin ima sposobnost ne samo da poboljša pamćenje, već i da ublaži stres i igra ključnu ulogu u prevenciji kognitivnih poremećaja povezanih sa starenjem. Šta tačno ovu biljku čini potencijalnim „protivotrovom“ za propadanje našeg uma?

Dobre strane ruzmarina

- Stari Egipćani, Rimljani i Grci smatrali su ruzmarin svetom biljkom i intenzivno su ga koristili za sprečavanje širenja bolesti. Iako ova biljka zapravo ne može da ubije patogene koji se prenose vazduhom, ona je odličan lek za poboljšanje funkcije mozga - kaže Džoš Aks, autor knjige „Drevni lekovi“.

Studija objavljena u časopisu “Međunarodni žurnal Neurologije” zaključila je da udisanje arome ruzmarina može da poboljša koncentraciju i pamćenje. Osim toga, studije su pokazale da ruzmarin može da poboljša kognitivne funkcije kod osoba sa Alchajmerovom bolešću.

ruzmarin
foto: Profimedia

Udisanje mirisa ruzmarina takođe može da smanji nivo kortizola, hormona stresa, zahvaljujući prisustvu rozmarinske kiseline, jedinjenja sa neuroprotektivnim svojstvima.

Ruzmarin nije dobar samo za poboljšanje pamćenja, već ima niz drugih zdravstvenih beneficija. Njegova bioaktivna jedinjenja i fitokemikalije ne samo da podstiču kognitivne funkcije već poseduju i antiinflamatorna, antioksidativna, antimikrobna i antiproliferativna svojstva.

Koristiti umereno

Postoje različiti načini da ruzmarin unesete u svakodnevnu rutinu, od upotrebe u kulinarskim jelima do pripreme infuzija ili inhalacija za uživanje u njegovoj prijatnoj aromi. Iako ruzmarin nudi širok spektar prednosti kada su u pitanju pamćenje i opšte zdravlje, ključno je zapamtiti da je umerenost neophodna.

Prekomerna konzumacija može dovesti do neželjenih efekata kao što su grčevi u stomaku i gastroenteritis.

Ključ leži u svesnom korišćenju ove biljke u svakodnevnoj ishrani, koristeći njene prednosti bez preterivanja.

Izvor: Hola

Bonus video:

05:05

OVA BILJKA JE BOLJA OD ANTIDEPRESIVA! Poznati travar otkrio kako možete lečiti hemoroide, regulisati mentruaciju i mnogo drugo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track