MIRISOM PROTIV GLAVOBOLJE: Udahnite eterično ulje i uđite nasmejani u prvi dan Nove godine
Foto: Shutterstock

Aromaterapija

MIRISOM PROTIV GLAVOBOLJE: Udahnite eterično ulje i uđite nasmejani u prvi dan Nove godine

Zdravlje iz Prirode -

Ako vas je usled praznične euforije i mamurluka počela da boli glava - ne brinite. Dve, tri kapi mirišljavljavog eteričnog ulja rešiće problem.

Aromaterapija, drevna umetnost lečenja eteričnim uljima spada u jednu od najpopularnijih oblasti prirodne medicine, neškodljiva je i dokazano pomaže kod glavobolja.

Bliska je masaži i lečenju dodirom jer ulja pojačavaju njihovo blagotvorno dejstvo. Mirišljava ulja preko kože brzo prodiru u krvotok, koji lekovite molekule raznosi po celom organizmu. Nijedno ulje ne deluje samo na jednu oblast, jedan organ, problem ili tegobu, već je dejstvo ulja višestruko i svestrano. Eterična ulja pomoći će vam da uklonite glavobolju i smanjite uzimanje analgetika.

Predstavljamo vam ulja koja se širom sveta koriste protiv glavobolje.

Ulje eukaliptusa

Eukaliptusovo ulje najjače deluje protiv glavobolja izazvanih upalom sinusa.

Ulje lavande

Udahnite nekoliko puta lavandino ulje. Možete i u malo baznog ulja kapnuti kap tog ulja, pa namazati malu količinu na slepoočnice, čelo i potiljak.

lavanda, limunada, sok
foto: Profimedia

Ulje grejpa

Ulje grejpa uživa ugled diuretika i sredstva za čišćenje. Pokazalo se delotvornim kod glavobolja izazvanih frustracijom, razdraženošću i osećajem krivice. Uklanja bolove tako što razbistruje um i smanjuje potrebu za brzim zadovoljenjem emocija.

Sandalovina

Sandalovina smiruje i opušta središnji nervni sistem, pa je odlična kod glavobolja izazvanih napetošću, uzrujanošću i iscrpljenošću. Daje unutrašnju snagu koja bistri um i donosi spokoj.

Rimska kamilica

Pomoći će vam da prihvatite ograničenja i odreknete se prevelikih očekivanja. Ima umirujuće delovanje, pa je, slično lavandinom ulju, najkorisnija protiv glavobolje u večernjim i noćnim satima.

Kako se koristi

Najpopularnija tehnika primene ulja protiv glavobolje jeste masiranje slepoočica, čela i eventualno poleđine vrata.

Balzam iz kućne radinosti

Lako se pravi, potpuno je prirodan i dokazano efikasan. Kad s njim namažete slepoočnice, glavobolja prestaje

Samo mali broj srećnika ne zna za glavobolju. A glavobolja ima mnogo i često ih je nemoguće suzbiti bez lekova. Međutim, za glavobolju izazvanu stresom narodna medicina nude prirodni balzam koji možete napraviti kod kuće, nositi ga u torbi i čim počnu nagoveštaji glavobolje, s njim namazati slepoočnice.

Ovaj balzam jedino nije preporučljiv za trudnice i malu decu. Inače je potpuno prirodan proizvod, bez aditiva koji bi mogli da štete.

Potrebno je:

Kašičica pčelinjeg voska, 5 kašičica slatkog ulja badema, 18 kapi eteričnog ulja nane, 7 kapi eteričnog ulja bosiljka, 5 kapi eteričnog ulja eukaliptusa.

Priprema:

U posudu koja se greje na pari sipa se ulje i vosak, a zatim se meša dok se smesa potpuno ne otopi. Eterična ulja se ukapavaju direktno u tamnu teglicu u kojoj će stajati balzam, a preko kapi se lagano sipaju otopljeni vosak i ulje. Balzam se zatim promeša čačkalicom i ostavi se nezaklopljen dok se ne stegne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track