MIRISIMA PROTIV VIRUSA I ZIMSKE DEPRESIJE: Doktorka otkriva kako da koristite eterična ulja i za šta je koje najbolje
Udahni zdravlje, Foto: Shutterstock

Aromaterapija

MIRISIMA PROTIV VIRUSA I ZIMSKE DEPRESIJE: Doktorka otkriva kako da koristite eterična ulja i za šta je koje najbolje

Zdravlje iz Prirode -

Udisanje molekula mirisa esencijalnih ulja blagotvorno deluje na naše misli, osećanja i raspoloženje, i što je najvažnije – tera od nas viruse koji su se baš razgoropadili.

Aromaterapija eteričnim uljima biljaka je jedna od najpopularnijih oblasti prirodne medicine, neškodljiva je, dokazano popravlja raspoloženje i tera od nas zimsku depresiju i viruse.

Bolja koncentracija uz miris ruzmarina

Dr Gorana Isailović, specijalista dermatologije otkriva kakve efekte aromaterapija ima na ljudski organizam i zašto je dobro ulje limunove trave, bergamota, lavande, ruzmarina, bosiljka, geranijuma, cimeta, eukaliptusa, timijana...

- Pod aromaterapijom se u današnje vreme podrazumeva kontrolisana upotreba eteričnih ulja u cilju unapređenja zdravlja. Pa tako ukoliko želimo da razvijemo optimizam, koristimo esencijalno ulje limunove trave. Esencijalno ulje bergamota pravi je izbor ako treba da rešimo neku problematičnu situaciju. Ravnotežu želja i mogućnosti najbolje ćemo postići uljem lavande, a dobru koncentraciju doneće nam par kapi ruzmarina ili bosiljka.

Cveće, Miris, Tegla, Aromaterapija
foto: Maja Danica Pečanić

Prehladu ćemo oterati uljem eukaliptusa i nane

Prehladu ćemo, kaže doktorka, oterati uljem eukaliptusa i nane, a telo ćemo zagrejati uljem od citema i đumbira.

- Od davnina je poznat tradicionalan način lečenja kijavice sa nogama u lavoru tople vode, u koju smo sipali mirišljavu so ruzmarina, uz kuvano vino sa cimetom i karanfilićem.

Za lakše disanje: nana, eukaliptus, bor

Za osveženje i buđenje: narandža, limun, mandarina, grejpfrut, ruzmarin

Za opuštanje i protiv nervoze: lavanda, smilje, melisa, valerijana

eterična ulja
foto: Profimedia

- Aromaterapija je bliska masaži i lečenju dodirom, jer ulja pojačavaju delovanje ovih metoda isceljivanja i uspostavljaju energetsku ravnotežu u našem organizmu. Ona preko kože brzo prodiru u krvotok, koji lekovite molekule raznosi po celom organizmu i donose mu blagotvorni uticaj. Nijedno ulje ne deluje samo na jednu oblast, jedan organ, problem ili tegobu, već je njihovo dejstvo višestruko, pre svega anitivirusno i antidepresivno - navodi doktorka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track