7 DOBROBITI MUŠKATNOG ORAŠČIĆA ZA ZDRAVLJE: Podstiče varenje, tera nesanicu, odličan je za cirkulaciju...
Foto: Twitter

Prirodno je najbolje

7 DOBROBITI MUŠKATNOG ORAŠČIĆA ZA ZDRAVLJE: Podstiče varenje, tera nesanicu, odličan je za cirkulaciju...

Zdravlje iz Prirode -

Konzumiranjem manjih količina muškatnog oraščića možete ublažiti zdravstvene probleme i poboljšati ne samo fizičko već i mentalno zdravlje. Potiče iz Indije - gde ima dugu tradiciju i u lečenju, a njegova lekovita svojstva se cene i u savremenoj fitoterapiji. Zato ovaj čudesni začin i prirodni lek treba obavezno da se nađe u vašoj kuhinji.

Ovaj začin se dugo koristi kao prirodni lek u tradicionalnoj medicini. Na primer, u ajurvedskoj medicini koristi se za ublažavanje problema sa varenjem, kao i za dobar san jer ima umirujuća svojstva. Prema kineskoj medicini, blagotvorno deluje na cirkulaciju i zdravlje slezine i debelog creva.

Muškatni oraščić je bogat vlaknima i hranljivim materijama kao što su bakar, mangan i magnezijum, a sadrži i manje količine vitamina A, C i nekoliko vitamina B grupe. Takođe je bogat antioksidansima, što znači da štiti ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Možete ga nabaviti celog ili u prahu, a dostupno je i njegovo eterično ulje koje se dodaje kao aromatični sastojak sapunima i svećama, kao i pastama za zube.

Prednosti muškatnog oraščića

Ima antiinflamatorno dejstvo i ublažava bol

Muškatni oraščić sadrži monoterpene i fenolne supstance koje smanjuju zapaljenske procese u ljudskom telu. Zahvaljujući tome, ovaj začin ublažava bol, odnosno deluje kao prirodni analgetik. Ulje muškatnog oraščića, koje se dobija iz semenki, nanosi se direktno na bolno mesto sa ciljem ublažavanja bolova izazvanih artritisom i reumatizmom. Zahvaljujući svojim antimikrobnim i antiseptičkim svojstvima, muškatni oraščić je takođe dobar za kožu (ublažava iritaciju i podstiče njenu hidrataciju).

Primena: pomešati malu količinu ulja muškatnog oraščića sa malo kokosovog ili maslinovog ulja i utrljati u bolno mesto nekoliko puta dnevno.

Stimuliše varenje i eliminiše nadimanje

Ovaj začin je bogat vlaknima koja pogoduju dobrom varenju. Poznato je i da muškatni oraščić pomaže lučenje želudačnih sokova i ublažava probavne smetnje, kao što su zatvor, nadimanje i gasovi. Takođe može pomoći kod mučnine, povraćanja i dijareje, a pokazalo se da ublažava simptome Kronove bolesti.

Primena: prstohvat muskatnog oraščića dodajte u supu ili varivo ili u topli napitak.

Ublažava nesanicu

Ako patite od lošeg sna i nesanice, muškatni oraščić može da vam pomogne. Takav efekat se može pripisati obilju magnezijuma koji ovaj začin sadrži. Muškatni oraščić deluje smirujuće na nerve i pomaže lučenje serotonina. Mozak pretvara serotonin u melatonin, hormon koji je neophodan za dobar i zdrav san.

Primena: u toplo mleko dodajte prstohvat muškatnog oraščića i popijte pre spavanja.

Muskatni oraščić
foto: Profimedia

Pomaže kod depresije i anksioznosti

Isparljiva ulja muškatnog oraščića sadrže, između ostalog, miristicin i elemicin, koji imaju blaga sedativna svojstva i pomažu kod anksioznosti. Ova ulja deluju tako što stimulišu lučenje serotonina i dopamina, koji su zaslužni za dobro raspoloženje.

Muškatni oraščić takođe ima adaptogena svojstva, što znači da vam može pomoći da se nosite sa povećanim stresom.

Uzimanje malih količina ovog začina tokom stresnih i užurbanih perioda snižava krvni pritisak i pomaže da se osećate dobro u sopstvenoj koži.

Primena: u toplo mleko ili neko drugo piće dodajte prstohvat muškatnog oraščića i popijte.

Jača kognitivne sposobnosti

Muškatni oraščić takođe blagotvorno deluje na mozak kao pravi prirodni tonik. Zanimljivo je da su ovaj začin koristili i stari Grci i Rimljani, verujući u njegova neuroprotektivna svojstva. Pomenuti sastojak miristicin deluje tako što poboljšava pamćenje.

Primena: u toplu vodu dodajte prstohvat začina i popijte pre spavanja.

Pogoduje zdravlju žena

Poznato je da muškatni oraščić stimuliše rad materice i ublažava grčeve i bolove tokom menstruacije, pa je poželjno da ga uzimaju žene. Ovaj začin ima i afrodizijačka svojstva, što znači da pozitivno utiče na libido.

Primena: u jelo ili topli napitak dodati prstohvat začina. Konzumirajte pre i tokom menstruacije da biste ublažili bol i moguće grčeve.

Štiti zdravlje usne duplje

Pošto ima antibakterijska svojstva, muškatni oraščić je odličan i za prevenciju karijesa i drugih bolesti zuba i desni. Takođe, ovaj začin sadrži eugenol, isparljivo ulje koje pomaže u ublažavanju zubobolje. Uzimanjem možete rešiti i problem lošeg zadaha.

Primena: narendati malo muskatnog oraščića i pomešati sa malo ulja origana. Operite zube ovim nekoliko puta nedeljno.

Prenela: V.N.

Izvor: Alternativa za vas/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track