DOKTORKA OTKRIVA ZAŠTO JE ZDRAV ČAJ OD ŠIPKA: Okrepljuje organizam i štiti nas od gripa! Prija i porodiljama, a evo i zašto
Foto: Shutterstock

VAŽNO

DOKTORKA OTKRIVA ZAŠTO JE ZDRAV ČAJ OD ŠIPKA: Okrepljuje organizam i štiti nas od gripa! Prija i porodiljama, a evo i zašto

Zdravlje iz Prirode -

Šipak ili šipurak je riznica vitamina C, sadrži više vitamina C nego limun, pomorandža i paprika zajedno, kaže prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević, endokrinolog i otkriva kako priprema čaj od zdravih crvenih plodova.

- Ukusan topli napitak od šipka osnažiće vaš imunitet. Odlična je preventiva u zimskim mesecima kada su česte epidemije respiratornih infekcija kao što su prehlade i grip - objašnjava doktorka.

Naša sagovornica navodi da se čaj od šipka preporučuje i osobama koje su preležale neku bolest radi bržeg oporavka.

- Pored toga ima blaga diuretska i laksativna svojstva. Pored vitamina C šipak je bogat vitaminima B2 i K, provitaminom A (karotenom). Šipak sadrži velike količine pektina, tanina, flavonoida, proantocijanida, etarska ulja, jabučnu i limunsku kiselinu koje mu daju prijatan ukus. Napitak od ovog ploda preporučuje se porodiljama jer vitamin C prelazi u mleko i pomaže da beba bude otpornija i zdravija.

šipak
foto: Shutterstock

RECEPT ZA ČAJ OD ŠIPKA

- U avanu sam isitnila šipak, stavila ga u šerpu i nalila vodu. Vitamin C se uništava na temperaturi preko 70 stepeni tako da sam vodu zagrejala, ali ne do tačke ključanja. Procedila sam čaj i dodala kašičicu meda - objašnjava dr Vesna Srećković Dimitrijević.

Proceđeni šipurak nakon kuvanja čaja možete iskoristiti za još jednu pripremu.

Izvor: Endokrinolog.rs/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track