Kruške su odličan izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Svaka kruška srednje veličine sadrži oko 20% dnevne vrednosti (DV) vlakana a obe vrtsle vlakana su važna za zdravu probavu.

Đumbir utiče pozitivno na mučninu, pomaže kod snižavnja šećera u krvi i smanjuje rizik od srčanih oboljenja a može pomoći kod osteoartritisa, navodi magazin Health Line. Cvekla je takođe dobar izvor vlakana, kao i celerkoji je odlična namirnica za redukcione dijete (mršavljenje) i uopšte za one koji hoće da održe poželjnu telesnu težinu.

Za detoks smuti u blender dodajte:

  • 1 krušku
  • komadić đumbira
  • 1 šargarepu
  • 1 stabljiku celera
  • 1 cveklu
  • malo peršuna
  • nekoliko kapi limuna

sece-kruske-shutterstock-1114342946.jpg
Shutterstock 

Kruške su dobar izvor ugljenih hidrata, vlakana i određenih vitamina i minerala. Nutrijenti u jednoj srednjoj kruški (težine oko 178 grama):

  • Kalorije: 101
  • Masti: 0,25 g
  • Natrijum: 1,78 mg
  • Ugljeni hidrati: 27,1 g
  • Vlakna: 5,52 g (20% dnevnih vrednosti)
  • Proteini: 0,64 g
  • Bakar: 0,15 mg (16% dnevnih vrednosti)

Prenela.O.M.

(kurir.rs/instagram: @zdravaiprava/health.com/healthline.com)