Dobro je da povremeno očistimo bubrege od soli i toksina, naročito nakon praznika i prejedanja. Zato vam otkrivamo prirodni "čistač" koji možete napraviti od peršuna i limuna.

Peršun predstavlja jedan od najviše korišćenih začina u svetu. Gotovo da ne možemo ni zamisliti domaću supu bez ove popularne začinske biljke. Pored sjajnog ukusa, peršun ima i brojna lekovita i blagotvorna svojstva.

Peršun ima diuretička svojstva koja mogu pomoći u podsticanju izlučivanja viška tečnosti iz organizma, što doprinosi eliminaciji toksina.

Kako spada u diuretike i pomaže izbacivanju vode iz organizma, peršun se preporučuje osobama koje imaju problema s bubrezima, ali i onima koji boluju od štitaste žlezde.

Ukoliko želite da dobro očistite bubrege, a pritom izgubite i onaj višak koji se nataložio nakon praznika, preporučuje se sok od peršuna, a za njegovu pripremu biće vam potrebni sledeći sastojci:

* veza svežeg peršuna

* 1 limun

* šolja vode

PRIPREMA

Dobro operite peršun, a limun ogulite, pa ga stavite u sokovnik. Pomešajte limunov sok i peršun koji ste prethodno iseckali sa vodom. Dobijeni sok popijte ujutru na prazan stomak. Ponavljajte postupak narednih pet dana, a potom napravite pauzu od deset dana.

NAPOMENA: Pre upotrebe, konsultujte se s lekarom ili farmaceutom.

limun-persun.jpg
Profimedia 

Peršun stimuliše lučenje mokraće, čime pomaže eliminaciju štetnih materija iz tela. Ovo je posebno korisno za osobe koje pate od zadržavanja tečnosti i edema.