CVEKLA JE PRIRODAN ELIKSIR ZA HIPERTENZIJU: Evo kako se sprema najbolji sok koji pritisak vraća u normalu
Svakodnevno unošenje pola decilitra soka od cvekle u znatnoj meri će smanjiti povišeni krvni pritisak, tvrde stručnjaci iz Britanskog udruženja osoba sa hipertenzijom.
Nitrat, ključni sastojak cvekle, koji se, inače, nalazi i u zelenom lisnatom povrću, odgovoran je za regulisanje krvnog pritiska, pokazalo je njihovo istraživanje. Do ovakvog zaključka došli su, tako što su grupi zdravih ljudi dali da popiju pola decilitra soka od cvekle. Posle samo sat vremena njihov pritisak se snizio. Pozitivan učinak bio je još veći posle tri sata, a primećivao se i nakon 24 časa.
S obzirom na to da danas u svetu više od 25 odsto odraslih ljudi ima hipertenziju, sa stalnom tendencijom rapidnog rasta, više je nego važno otkriti sastojak koji će pozitivno da utiče na njegovo regulisanje, ističu britanski stručnjaci. Zato sok od cvekle i lisnato zeleno povrće treba unositi redovno da bi se blagovremeno zaštitio kompletan kardiovaskularni sistem.
Potrebno je
* 2 male cvekle
* 4 šargarepe
* komadić đumbira
* 1 pomorandža
* 2 zelene jabuke
Priprema
Cveklu operite, dobro očistite i isecite na komade. Stavite oljuštenu cveklu u sokovnik. Zatim dodajte šargarepu, đumbir, pomorandžu, pa jabuku - tim redosledom. Dobijeni sok procedite. Možete dodati i cimet ako želite.
NAPOMENA: Izaberite cveklu koja je lepa i čvrsta da biste obezbedili svežinu. Zelena jabuka ovom soku uvek daje lep ukus, a ima niži glikemijski indeks od drugih vrsta jabuka. Cvekla sadrži dosta šećera, a niskokalorična je (45 kcal na 100 g korena). Šećer iz cvekle organizam veoma lako apsorbuje i od njega dobija snagu i energiju. Osobe koje se pridržavaju redukovanog režima ishrane mogu bez bojazni da je sirovu konzumiraju. Snabdeće ih neophodnom energijom, a visoka koncentracija vlakana koju poseduje pospešiće pražnjenje creva.
Treći krajnik, čest uzročnik problema s disanjem: 5 simptoma na koje treba obratiti pažnju