Kako da spremite zdrave čajeve koji teraju viruse: Čim nos procuri rešenje je u šoljici toplog napitka
Foto: Shutterstock

Saveti zlata vredni

Kako da spremite zdrave čajeve koji teraju viruse: Čim nos procuri rešenje je u šoljici toplog napitka

Zdravlje iz Prirode -

Da li znate šta sve mirisni čajevi mogu da urade za vaše zdravlje? Već sa prvim znacima prehlade ili gripa možete sebi da olakšate tegobe ako pijete lekovite čajeve od nane i đumbira, žalfije, belog sleza i cvetova zove.

Evo kako da spremite najbolje čajeve za prehladu i grip...

Čajna mešavina nane, zove i đumbira

Potrebno je

* 10 g nane

* 10 g cvetova zove

* 10 g korena đumbira

Priprema

Čaj preliti s pola litra kupuće vode, ostaviti da odstoji. Davati detetu da popije toplo, jer utiče na preznojavanje kod visoke temperature.

*Kao antispazmodik, čaj od nane može da oslobodi iritirajući osećaj u grlu koji tera na kašalj, čime se ublažavaju simptomi nadraženih respiratornih organa. Opušta mišiće grla i grudi, a uz ovaj čaj se mogu eliminisati svi aspekti prehlade i gripa.

limun, đumbir, med
foto: Profimedia

Žalfija za upalu grla

Može se pripremiti za piće ili za ispiranje grla. Za ispiranje grla se priprema tako što se u 200 mililitara ključale vode doda jedna kafena kašičica žalfije i pusti da ključa još dva do tri minuta. Ostavi se da odstoji 15 minuta, procedi se, prohladi i njime se ispira grlo (grgorenje). Trebalo bi biti obazriv jer čaj od žalfije ne smeju da koriste trudnice i dojilje, kao i osobe koje su alergične na neki od sastojaka.

Stres, Nesanica, Depresija, Napetost, žalfija, Nervoza, Anksioznost, Divlja žalfija

Čaj od belog sleza

Slezova sluz koja se nalazi u ovom čaju stvara zaštitni sloj i vlaži sluznicu grla, smiruje podražaj na kašalj, ublažava upale i olakšava disanje. Naročito pomaže kod „suvog“ kašlja.

Čaj od cvetova zove

3 kašike cvetova prelijemo kipućom vodom. Pije se tokom celog dana po nekoliko gutljaja. Ako dete boli grlo, mogu se vrućim mlekom preliti cvetovi, procediti, zasladiti medom i piti. Uzima se na početku prehlade, kod upale grla, jer podstiče krvotok i čisti organizam od otrova.

Fitoterapija je metoda lečenja, ublažavanja i sprečavanja bolesti i tegoba upotrebom celih lekovitih biljaka ili njihovih delova (cvetova, listova, korena, itd.) u vidu eteričnih ulja, ekstrakata i drugih izolata ili kao gotovih pripravaka: čajeva, tinktura, masti, kapsula.

Izvor: Zdravaiprava.com/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track