7 prednosti soka od nara za naše zdravlje: Evo kako da spremite zdrav i ukusan napitak
Foto: Shutter

Savet zlata vredan

7 prednosti soka od nara za naše zdravlje: Evo kako da spremite zdrav i ukusan napitak

Zdravlje iz Prirode -


Nar ima malo kalorija, a mnogo vitamina, minerala i vlakana. U njegovim semenkama nalaze se moćni antioksidansi koji potencijalno mogu pomoći u zaštiti od zapaljenja, procesa starenja, srčanih oboljenja i određenih karcinoma.

Srećom, ovo zdravo voće možete lako da uključite u svoju ishranu - da grickate njegove semenke ili da od njih napravite sok.

Kako se sprema sok od nara?

U blender ubacite 2 šolje očišćenih bobica nara i 1 šolju od 2dcl vode. Sve dobro izmutite, ako želite dodajte i 1 kašiku domaćeg meda i sok je spreman. Zatim procedite sok kroz cediljku i nežno pritiskajte kako bi se sav sok odvojio od semenki.

Nar
foto: Shutterstock

Jedinjenja u semenkama nara

Semenke nara sadrže polifenole, antioksidativna jedinjenja koja imaju antiinflamatorno dejstvo na ćelije tela. Kada se pojedu, semenke, kora ili sok nara putuju u digestivni trakt i debelo crevo. Debelo crevo fermentiše jedinjenja u urolitine, ili supstance koje putuju u različite delove tela da bi pružile antiinflamatorne prednosti, koje uključuju ometanje aspekata procesa starenja i promovisanje dobrog zdravlja srca.

Štiti zdravlje srca

Neka istraživanja ukazuju na svakodnevnu konzumaciju soka od nara kao na jedan od načina za snižavanje krvnog pritiska. Smatra se da voće to čini tako što smanjuje holesterol lipoproteina niske gustine (LDL) („loš holesterol“) i upale povezane sa razvojem srčanih bolesti. i druga hronična stanja.

Neka istraživanja ukazuju na svakodnevnu konzumaciju soka od nara kao na jedan od načina za snižavanje krvnog pritiska.

nar, sok, napitak
foto: Profimedia

Podržava zdravlje creva

Nar može pomoći zdravlju probave tako što podržava mikrobiom creva, prirodno okruženje bakterija u stomaku. Studija na životinjama otkrila je da ekstrakt nara pomaže u prevenciji inflamatorne bolesti creva (IBD). Stručnjaci to pripisuju jedinjenjima i vlaknima u naru koji pomažu u sprečavanju razvoja štetnih bakterija u crevima.

Čuva zdravlje kože

U jednoj studiji, nakon 12 nedelja konzumiranja soka od nara, koža učesnika je imala više zaštite od izlaganja ultraljubičastom (UV) svetlu i nije oksidisala (ili oštetila) tako brzo. Oksidacija kože se dešava kada spoljni stresori izazovu raspad kolagena i funkcija ćelija kože, što dovodi do kožnih bolesti poput raka kože.

Poboljšava pamćenje

Čini se da antioksidansi u naru pomažu u poboljšanju gubitka pamćenja koji se razvija tokom procesa starenja. Fitonutrijenti voća mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u mozgu, što može podržati zadržavanje za dugotrajno i kratkoročno pamćenje. Druga istraživanja sugerišu da određeni antioksidansi u naru mogu smanjiti upalu koja doprinosi razvoju kognitivnih bolesti poput Alchajmerove bolesti.

Pruža zaštitu od raka

Visoki nivoi antioksidanata u naru mogu smanjiti ukupnu upalu i usporiti rast i širenje postojećih tumora u ranim stadijumima nekih karcinoma. Stručnjaci istražuju kako bi ekstrakt voća ili suplementi mogli da se uklope u prevenciju i podršku lečenju raka.

Nar
foto: Profimedia

Smanjuje bol u zglobovima

Zahvaljujući antioksidansima i antiinflamatornim efektima voća, konzumiranje semenki nara može pomoći u smanjenju otoka ili bolova u zglobovima. Istraživanja pokazuju da ovo može pomoći u prevenciji osteoartritisa, uobičajenog tipa artritisa koji je povezan sa starenjem ili ranijim povredama, i može čak da odloži ili spreči potrebu za zamenom zglobova. Međutim, potrebno je više istraživanja.

Štiti od bakterija i virusa

Polifenoli u naru mogu pomoći u zaštiti od bakterija i virusa, što može uključivati i COVID-19.12 Neke studije sugerišu kako određeni polifenoli mogu da spreče viruse poput SARS-CoV-2, koji izaziva COVID-19, da inficiraju ljudske ćelije.

Ne postoji istraživanje koje podržava pretpostavku da će jednostavno jedenje nara ili njegovih semenki trenutno sprečiti ili izlečiti bilo koje viruse. Potrebno je više istraživanja da bi se saznalo kako polifenoli deaktiviraju viruse i kako se to može koristiti u farmaceutskim ili terapijskim proizvodima.

Prenela: V.N.

Izvor: Verywellhealth.com/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track