Peršun nije samo omiljeni začin za supu: Od davnina se koristi za ublažavanje brojnih zdravstvenih tegoba
Foto: Shutterstock

moć prirode

Peršun nije samo omiljeni začin za supu: Od davnina se koristi za ublažavanje brojnih zdravstvenih tegoba

Zdravlje iz Prirode -

Peršun nije samo omiljeni začin za supe i jela nego i veoma blagotvorna biljka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini za ublažavanje brojnih zdravstvenih tegoba. Lekoviti su koren, list i seme.

Peršun je snažan diuretik, podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, reguliše krvni pritisak, smiruje nervni sistem, poboljšava imunitet, a sok ili čaj od ove biljke u narodnoj medicini koristio se kao lek za slabovidost.

Blagodeti peršuna

Osim toga pojačava cirkulaciju, ublažava probleme sa bešikom i mokraćnim kanalima, čisti organizam od toksina, poboljšava krvnu sliku, otklanja groznicu i upalu očiju, lekovit je za bubrege, kožu i jetru, sprečava da dođe do iritPublishacije usled uboda insekata.

ČAJ OD PERŠUNA

Čaj od peršuna priprema se tako što se koren peršuna (oko 15 grama) nasecka na kockice, ubaci u 2 dl ključale vode i prokuva oko 5 minuta. Cedi se tek posle 15-tak minuta a da bi mogao da ispolji sve svoje lekovite moći potrebno je piti 2-3 šolje u toku dana.

Potrebno je

* 250 g korena peršuna

* 250 g limunove kore

* 250 g meda

* 2 dl maslinovog ulja

Priprema

Iseckajte koren peršuna u veoma male komade i stavite ga u blender zajedno sa limunovom koricom, medom i maslinovim uljem. Pomešajte sastojke dobro dok ne dobijete rastvorenu smesu. Držite mešavinu u frižideru.

Bol, Noge, čaj, Peršun
foto: Profimedia

ISPIRANJE OČIJU

U 300 ml kipuće vode skuvajte 2 kašike sitno iseckanog peršunovog lista 2 do 3 minuta i ostavite da se ohladi. Potom procedite kroz sterilnu gazu, pa čajem više puta u toku dana ispirajte oči.

OBLOZI ZA KAPKE

Uzmite 6 grančica dobro opranog peršunovog lišća, obrišite ih papirnom salvetom, stavite na kapke, povežite gazom i držite što duže, po mogućstvu do buđenja. Ujutru ih uklonite u zamračenoj prostoriji.

Čuvanje peršuna

Da biste ga imali svežeg tokom godine, primenite sledeći recept: operite lišće u vodi i umotajte ga u suvu, čistu, pamučnu krpu, ostavite da odstoji tokom noći kako bi se prosušio, sutra ga sitno iseckajte i stavite u staklene tegle, a svaku teglu napunite kuhinjskom solju i stavite u zamrzivač.

Izvor:Zdravaiprava/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track