Nutricionista otkriva kako da napravite čaj za masnu jetru: 10 biljaka za potpuni oporavak
Foto: Shutterstock

Savet

Nutricionista otkriva kako da napravite čaj za masnu jetru: 10 biljaka za potpuni oporavak

Zdravlje iz Prirode -

Jetra je organ čija je jedna od uloga prerada masti iz hrane u oblike koji se mogu skladištiti i koristiti u organizmu.

- Masna jetra je poremećaj kod koga dolazi do difuznog nagomilavanja neutralnih masti (trigliceridi - jedan od oblika masti koji se koristi za dobijanje energije i stvaranje novih ćelija) unutar jetrenih ćelija, usled poremećene razgradnje masti. Obično, usled ovoga, jetra je blago do umereno uvećana. Za ovaj poremećaj jetre često se koristi termin steatoza - kaže Ivana Đurović, dijetetičar-nutricionista i otkriva nam recept za čaj koji ima pozitivne efekte na masnu jetru.

Kako se pravi čaj za masnu jetru?

Potrebno je

• 80 g listova i cvetova kantariona

• 70 g cvetova kamilice

• 50 g listova maline

• 40 g listova žalfije

• 20 g listova pelina

• 20 g listova srčanika

• 20 g listova peršuna

• 10 g listova celera

• 10 g stabljike komorača

• 10 g stabljike majčine dušice

Čaj za masnu jetru
Čaj za masnu jetrufoto: Shutterstock

Pripremanje i primena čaja

Trave jako usitniti i promešati. U 1 litru preko noći namočiti 5 g mešavine trava. Ujutro kuvati poklopljeno, s time da vri 1/2 minute. Kada se ohladi, čaj procediti u tamnu bocu i piti po 1 dcl pre i posle jela, a preostalu količinu popiti između obroka, umesto vode.

Ivana Đurović, dijetetičar
Ivana Đurović, dijetetičarfoto: Privatna Arhiva

Ivana Đurović kaže da je najčešći uzrok masne jetre alkoholizam, da preterana konzumacija alkohola menja način razgradnje i skladištenja masti, a stanju doprinosi i hronična pothranjenost često prisutna kod alkoholičara.

- Međutim, poslednjih 20-30 godine primećen je porast nealkoholne masne jetre. Na ovu činjenicu mnogo utiče ubrzan ritam savremenog čoveka, koji ne dozvoljava da se dnevno unese kvalitetan obrok, povećan je unos gaziranih pića bogatih belim konzumnim šećerom, konzumiranje pekarskih proizvoda, slatkiša i sl.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track