Da li ste čuli za ašvagandu? Ovaj indijski dodatak ishrani ima neverovatne benefite za naše zdravlje
Foto: Shutterstock

pomoć iz prirode

Da li ste čuli za ašvagandu? Ovaj indijski dodatak ishrani ima neverovatne benefite za naše zdravlje

Zdravlje iz Prirode -

Ašvaganda, egzotični dodatak ishrani neobičnog imena, čini se da je u poslednje vreme veoma popularna među ljudima koji vode računa o zdravlju. Šta je pravi razlog za ovu novu ajurvedsku opsesiju?

Ašvaganda je trenutno veoma popularan dodatak ishrani iako se biljka koristila vekovima i bila jezgro ajurvedske medicine u Indiji. Prednosti koje joj se pripisuju su veoma značajne: ima antikancerogena, antiinflamatorna, antioksidativna, antifungalna, anksiolitička, imunomodulatorna i neuroprotektivna svojstva.

Među svim navedenim prednostima ističe se uticaj na smanjenje nivoa stresa. Ašvaganda se takođe smatra korisnom kod nesanice, umora i nedostatka koncentracije.

Ovo su neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti ašvagande...

Manje anksioznosti, više mira

Ašvaganda je poznata kao adaptogen. Šta to tačno znači? Kada se suočimo sa negativnim situacijama koje uzrokuju patnju našeg organizma, što se naziva „sindrom opšte adaptacije“, adaptogen je supstanca koja bez neželjenih efekata tj. bez izazivanja zavisnosti, obezbeđuje telu takozvane informacije o preživljavanju.

Neke studije (iako se mora uzeti u obzir da su još uvek u manjini) sugerišu da ašvaganda ne obezbeđuje visok nivo energije jer bi dugoročno izazivala tremu. Ašvaganda nema ni sedativni efekat, već radi na balansiranju nervnog sistema.

ašvaganda
foto: Shutterstock

Pomaže u gubitku težine

Borbom protiv stresa, ašvaganda može pomoći u gubitku težine. Povećan nivo kortizola, glavnog hormona koji izaziva stres, u krvi povezan je sa odsustvom zadovoljavajućeg osećaja sitosti i povećanom potrebom za konzumiranjem hrane bogate ugljenim hidratima.

Nekoliko naučnih članaka potvrđuje da ekstrakt ovog korena može da smanji nivo kortizola u krvi i do 25 odsto. Zahvaljujući tome, možemo poboljšati navike u ishrani i smanjiti količinu masti.

Ublažava upale

Takođe se pokazalo da visok nivo stresa utiče na pogoršanje upale u organizmu, kao i na oksidativni stres. U tom smislu, dokazano je da ašvaganda može uticati na mehanizam inflamatornog odgovora našeg tela. Nekoliko studija je pokazalo da uzimanje ašvagande smanjuje nivoe CRP-a.

ima antioksidativna svojstva

Kada su u pitanju delovi biljaka, antioksidansi kao što su tanini, flavonoidi, alkaloidi, glikozidi i steroidni laktoni pronađeni su u listovima, stabljikama i korenu. Zahvaljujući njima, telo se bori protiv slobodnih radikala, koji nisu odgovorni samo za starenje ćelija, već i za upale. Antioksidansi takođe poboljšavaju naš metabolizam, olakšavaju varenje i brinu o našem zdravlju uopšte.

ašvaganda
foto: Shutterstock

Kada uzeti ashvagandhu?

To će zavisiti od efekata koje želimo da postignemo u određenom trenutku. Ako svom telu treba da obezbedimo mir i ravnotežu ili ako imamo problema sa nesanicom, treba ga uzimati uveče. Pre spavanja će nas opustiti i pomoći da zaspimo. Međutim, ako je svrha podizanje energije i poboljšanje koncentracije, treba ga uzimati ujutru, na prazan stomak, i to će nam povećati vitalnost.

Ašvaganda – zvezda ajurvedske medicine

Ajurveda je tradicionalna indijska medicina sa više od 4000 godina istorije. U okviru ove holističke grane medicine, ašvaganda zauzima istaknuto mesto.

Ašvaganda potiče od bobica i korena žbuna koji je tradicionalno rastao u Indiji, ali se potom proširio na Bliski istok.

Ako se prah unese u organizam, pomešan sa vodom ili mlekom, preporučuje se 1-2 kašičice dnevno. Tečni ekstrakt čini efekte uočljivijim i bržim.

Prenela: O.M.

(izvor: ljepotaizdravlje.hr/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track