Nadimanje i zatvor nestaju pomoću ovih domaćih recepta: Lako se spremaju, ukusni su i zdravi
Foto: profimedia

Nadimanje i zatvor nestaju pomoću ovih domaćih recepta: Lako se spremaju, ukusni su i zdravi

Zdravlje iz Prirode -

Gasovi, nadimanje, zatvor, grčevi, bolovi… Svako od nas povremeno ili često ima probleme sa stomakom, pa vam zato otkrivamo sedam domaćih recepta koji će vam sigurno pomoći da se otarasite tih neprijatnosti. Izaberite onaj recept čiji vam se ukus najviše sviđa.

Domaći eliksir protiv nadimanja

Potrebno je

  • pola manjeg ananasa
  • pola glavice ili 2 stabljike komorača
  • 2 stabljike celera s listovima
  • komadić korena đumbira (2-3 cm)

Priprema

Sve sastojke izmiksajte u blenderu. Dodajte malo vode po potrebi da bi eliksir bio tečan. Pijte na prazan želudac dok tegobe ne nestanu. Ukoliko imate snažan sokovnik možete iscediti i pomešati sok iz svih sastojaka i piti ga na prazan želudac dok se crevna flora ne obnovi.

Domaći eliksir protiv zatvora

Potrebno je

  • 100 g suvih šljiva bez koštica
  • 100 g suvih smokava
  • 100 g livadskog meda
  • 10 g usitnjenog lista biljke sene

Priprema

Suvo voće sameljite i izmešajte s medom i senom. Mešavinu držite u frižideru i svake večeri pojedite po kašičicu.

PIJTE ČAJ OD NANE

Popijte šoljicu ovog čaja od nane posle obroka. To će pomoći mišićima creva da se opuste i bolje svare hranu, a nadimanje će nestati.

Nana
foto: Shutterstock

JEDITE PERŠUN

Peršun zaista može da bude odlično sredstvo u borbi protiv nadimanja. Jedite ga svežeg ili kao dodatak jelima. Peršun se ponaša kao prirodni diutetik koji pomaže izbacivanju suvišne tečnosti iz tela.

NAVALITE NA KIM

Semenke kima su delotvorne protiv nadutosti i gasova. Možete pojesti kašiku semenki ili napraviti krekere sa semenkama kima i jesti ih kada god osetite nelagodu i probleme sa probavom.

semenke kima
foto: Shutterstock

SODA BIKARBONA I LIMUN

Iscedite sok iz jednog limuna i stavite ga u čašu, pa dodajte kašičicu sode bikarbone. Mešavina će početi da peni. Dodajte još malo sode, pa uspite vodu u čašu. Sve dobro izmešajte da se soda u potpunosti rastvori. Pijuckajte ovu tečnost lagano i brzo ćete osetiti olakšanje.

AKUPRESURA UVEK POMAŽE

Stres je čest uzrok bolova u stomaku, a akupresura podstiče lučenje endorfina koji podstiče dobro raspoloženje, što vam pomaže da se opustite u situaciji kada osećate bol u stomaku. Probajte ovaj jednostavan trik: oko pet minuta nežno pritiskajte kružnim pokretima prstiju deo abdomena koji se nalazi četiri prsta širine iznad pupka.

Prenela V.N.

Izvor: Zdrava i prava/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track