Sremuš je moćna biljka koju medved prvo jede kada se probudi iz zimskog sna: Ceo organizam očisti od toksina
Sremuš čisti krv, creva, kožu, pomaže kod reume i artritisa, hipertenzije, detoksikuje ceo organizam...Poznati travar Kunzle o sremušu piše: „Nijedna biljka na zemlji nije tako efikasna za čišćenje stomaka, creva i krvi kao divlji luk. Proglašena je za biljku godine u Evropi 1992."
Sremuš je u našem narodu poznat kao divlji beli ili medveđi luk. On samo ima miris belog luka, ali je mnogo jači od njega kada su lekovita svojstva u pitanju, pa travari imaju običaj da kažu da je on "ubica otrova" u našem organizmu.
Slaže se i s mesom i s ribom
Mnogobrojne su mogućnosti i kombinacije da sremuš bude prisutan u našoj ishrani. Odlično se slaže i s mesom i ribom, ali može da se priprema i kao salata. Koristi se za pripremu hladnih jela, ali i raznih vrsta pita, proje, peciva, pa i hleba.
Sremuš ima mnoga lekovite svojstva i popularna je namirnica u homeopatiji. Često se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska i problema sa varenjem. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima i onima koji imaju zakrčene krvne sudove. Takođe, sremuš je poznat po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, zbog sadržaja sumpora. Korišćen je čak u Prvom i Drugom svetskom ratu za sterilizaciju rana.
Riznica vitamina i minerala
Sremuš je prepun različitih vitamina i minerala. Ponekad se naziva i „kraljem magnezijuma“ biljaka zbog visokog nivoa ovog minerala koji se nalazi u lišću. Magnezijum je poznat kao mineral koji pomaže protiv stresa i štiti cirkulatorni sistem, posebno srce. Bogat je vitaminima A, B1, B2, niacinom, folnom kiselinom i vitaminom C kog ima 14 puta više nego limun.
Najlekoviti je svež
List sremuša se koristi osušen kao začin, a svež kao salata, i treba ga dodavati nakon završetka termičke obrade jela, kako lekovite i aromatične materije ne bi isparile. Dakle, preporučuje se da sremuš jedete svež i izbegavate kuvanje, jer termičkom obradom, kao i zamrzavanjem i sušenjem, gubi većinu lekovitih svojstva.
Salata od sremuša
Potrebno je
- 2 veze sremuša
- malo maslinovog ulja
- 1/2 limuna
- so
- biber
Priprema
Listove sremuša dobro operite, iseckajte i dodajte maslinovo ulje i sok od limuna. Posolite, dodajte malo bibera i vaša savršena prolećna salata za čišćenje organizma je spremna.
Pripremila: Violeta Nedeljković
Da li previše soli može da dovede do dijabetesa? Rezultati istraživanja su nedvosmisleni