Veoma blaga zima i raniji početak vegetacije i cvetanja pomerio je unapred vreme kada počinju alergije na polene trava, drveća i korova. Osobe koje pate od alergija disajnih puteva već uveliko osećaju prve neprijatne simptome poput curenja iz nosa, kijanja, suvog kašlja, svraba i crvenila očiju i sluznice nosa, iscrpljenosti i umora.
Ishrana osoba koje pate od alergije veoma je važna stavka u prevenciji i lečenju ove bolesti. Poznato je da postoje namirnice koje pogoršavaju alergijsko stanje kod nekih ljudi, posebno kada se radi o alergijama na polen, ali isto tako postoje i namirnice koje mogu da pomognu u ublažavanju simptoma alergije, a jedna od njih je - kopriva.
Zahvaljujući kvercetinu, kopriva sprečava oslobađanje histamina, a upravo je histamin pokretač alergijskih reakcija.
Čaj od koprive
Jednu kašiku lista koprive prelijte šoljom hladne vode, sa oko 250 mililitara, ostavite da odstoji oko 20 minuta i zagrevajte do ključanja. Kada provri sklonite sa šporeta i pustite da odstoji još 15 minuta. Dnevna doza čaja od koprive za osobe sa polenskom alergijom je maksimalno dve do tri šolje (šolja od 200 ml do 250 ml).
Napomena: Strogo treba poštovati ograničenja korišćenja lekovitog bilja i uzimati ih uz asistanciju stručnjaka.
Ako sami berete koprivu, važno je da je dobro operete. Pod mlazom hladne vode neka bude 15 minuta. Stavite rukavice da vas ne bi ožarila, trljajte je i dok ovo budete radili, žare će otpasti.
Violeta Nedeljković