5 voćki koje podižu hemoglobin: Bogate su vitaminom C, gvožđem i antioksidansima
Odgovarajući nivoi hemoglobina su od presudne važnosti, jer prenose kiseonik iz pluća do svih delova tela. Ovih pet voćki bogatih gvožđem, folatom, vitaminom C i drugim hranljivim materijama, mogu pomoći da se prirodno poveća nivo hemoglobina u organizmu.
Jabuke
Bogate gvožđem i vitaminom C, jabuke mogu pomoći u poboljšanju nivoa hemoglobina. Gvožđe u jabukama je u obliku koji se lako apsorbuje u organizmu, što ih čini odličnim izborom za borbu protiv anemije.
Nar
Nar je prepun gvožđa, vitamina C i antioksidansa. Ove materije ne samo da pomažu u povećanju nivoa hemoglobina, već i poboljšavaju cirkulaciju krvi i opšte zdravlje srca.
Kajsije
Kajsije su dobar izvor gvožđa, vitamina C i beta-karotena. Redovna konzumacija kajsija može pomoći u proizvodnji zdravih crvenih krvnih zrnaca i povećati nivo hemoglobina.
Suve šljive
Suve šljive su bogate gvožđem, vitaminom C i bakrom, koji su neophodni za proizvodnju hemoglobina. Takođe, pomažu u sprečavanju zatvora i unapređuju zdravlje creva.
Grožđe
Grožđe sadrži gvožđe, vitamin C i antioksidanse poput resveratrola, koji mogu pomoći u povećanju nivoa hemoglobina i poboljšanju opšteg zdravlja.
Prenela: O.M.
(izvor: healthshots.com/kurir.rs)
Šta je zapravo malaksalost, koji su mogući uzroci i kako se leči? Evo šta kažu stručnjaci sa Harvarda