Nutricionista otkriva: Evo koja dijeta je najbolja kod policističnih jajnika
Foto: Shutterstock

SAVETI

Nutricionista otkriva: Evo koja dijeta je najbolja kod policističnih jajnika

Zdravlje iz Prirode -

Kakava je dijeta najbolja kod policističnih jajnika, objašnjava Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.

- Naravno da je najbolji individualni pristup, a poznato je da se dijetetičarima obično preporučuje mediteranska dijeta kao poželjan način ishrane. Isto važi i kod mnogih drugih stanja i bolesti. U opštem slučaju i kod PCOS se preporučuje ovakav vid ishrane, ali ne samo kao privremeno rešenje. Mediteranska ishrana predviđa širok izbor namirnica iz svih kategorija, tako da ju je lako pratiti kao pristup životnom stilu - kaže Jasna Vujičić.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je endokrini (hormonski) poremećaj koje može izazvati višestruke ciste jajnika i značajno uticati na ženski sterilitet. Žene kojima je dijagnostifikovan PCOS mogu poboljšati svoje zdravlje, počevši od boljeg izbora namirnica.

Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista
Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionistafoto: Privatna Arhiva

Istraživanja pokazuju da žene sa PCOS-om imaju sistemsku upalu, povezane sa srčanim oboljenjima i drugim bolestima. Mediteranska ishrana eliminiše zasićene masti, prerađeno meso i rafinisani šećer, što je čini moćnim sredstvom za rešavanje upale.

- Dobro izbalansirana dijeta bez skrobne hrane u kojoj ima dosta voća i povrća, nemasnih proteina, zdravih ugljenih hidrata i niskomasnih mlečnih proizvoda je, po meni, pravi put - kaže Jasna Vujičić.

Žene sa PCOS su često gojazne, imaju sistemsku upalu, metabolički sindrom, insulinsku rezistenciju ili kombinaciju ovih hroničnih stanja. Sve navedeno povećava rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih i drugih bolesti. Prema istraživanjima, insulinska rezistencija pogađa 50% do 75% žena sa PCOS.

Koju hranu treba izbegavati kod PCOS?

Logično je da konzumiranje previše namirnica i proizvoda koje izazivaju upale može pogoršati simptome PCOS-a i povećati rizik od mnogih drugih bolesti. Evo opšte liste za izbegavanje:

  • Pržena hrana (pomfrit, čips, kukuruzni čips i pržena piletina ili pržena riba)
  • Zasićene masti kao što su puter ili margarin
  • Crveno meso, uključujući hamburgere, pečenje i odreske, mesne prerađevine i viršle
  • Sve slatko: torte, kolači, slatkiši…
  • Žitarice sa visokim sadržajem šećera, uključujući instant ovsene pahuljice, granolu
  • Slatka pića kao što su gazirana pića, ice-tea i sportska/energetska pića
  • Alkohol u svakom obliku
  • Rafinisano brašno, beli hleb, peciva, kore za picu i testenine
  • Beli pirinač

Koju hranu jesti kod PCOS?

Ono što često definišemo kao zdrava hrana u mediteranskom načinu ishrane je prava stvar i za vaše jajnike. Koristite sledeće namirnice koristeći zdrave načine pripreme u pravoj količini u pravo vreme:

  • Riba bogata omega-3, kao što je losos- pečena u rerni ili kuvana
  • Maslinovo ulje umesto putera ili margarina
  • Pasulj i druge mahunarke bogate proteinima umesto mesa
  • Povrće bez skroba kao što je lisnato povrće (spanać, kelj, endivija, zelena salata, itd.), paradajz, pečurke, paprika, brokoli, karfiol, boranija, celer i komorač
  • Cela zrna, kao što su smeđi pirinač, ječam, sirak i drugi. Hleb i testenine napravljene od celih žitarica mogu pomoći ženama sa PCOS-om da izbegnu skokove šećera u krvi.
  • Sveže voće za desert. Sadržaj vlakana u svežem voću pomaže da se osećate sitim, pomaže varenje i usporava apsorpciju šećera u krvotok.
  • Neophodno je da ostanete hidrirani: pijte puno vode, nezaslađene kafe ili čaja. Umesto gaziranih napitaka, probajte mineralnu vodu sa malo voćnog soka.
Maslinovo ulje
foto: Profimedia

Popularne dijete za PCOS? Nikako!

Gubitak prekomerne težine je od suštinskog značaja za kontrolu insulinske rezistencije, ali praćenje fensi trendova u ishrani nije dobar pristup. Svaki plan zasnovan na eliminisanju celih grupa hrane (npr. ugljeni hidrati), što popularne dijete predviđaju, nije nimalo zdrav niti primenjiv za dugoročnu kontrolu težine.

- Izbegavanje ugljenih hidrata nije nešto što preporučujem, ali odabir nisko-glikemijskih ugljenih hidrata (onih koji ne izazivaju porast šećera u krvi) kao što su žitarice bogate vlaknima i povrće bez skroba je ovde primenjivo. Cilj je održati šećer u krvi stabilnim i izbeći velike padove i skokove. Manji, češći obroci mogu zaista pomoći (recimo 4 ili 5), tako da jedete otprilike na svaka četiri sata - savetuje Jasna Vujičić.

Zbog održavanja stabinog šećera u krvi osobama sa PCOS nije primenjivo dugo postiti. Ishrana svakako treba da bude prilagođena oboleloj osobi i nutricionista ovde može dosta da vam pomogne.

- Uz pravilnu ishranu poželjno je uvesti zdravije životne navike poput redovnog vežbanja, smanjenja stresnih situacija i dozvoljavanja sebi da svake noći dovoljno spavate. Sve navedeno pozitivno deluje na kontrolu simptoma PCOS-a, i smanjuje rizik od razvoja hronične bolesti.

Prenela: V.N.

Izvor: Nadijeti.com/ Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track