Čaj od matičnjaka za instant smirenje: Provereno sredstvo protiv napetosti i stresa
Foto: Shutterstock

nutricionista predlaže

Čaj od matičnjaka za instant smirenje: Provereno sredstvo protiv napetosti i stresa

Zdravlje iz Prirode -

Prirodni čajevi se upotrebljavaju od davnih vremena, a među najpoznatijim biljkama u našem narodu je svakako matičnjak.

Matičnjak je odličan čaj upotrebljiv i u sadašnjem vremenu. Deluje protiv stresa i utiče na bolje raspoloženje istovremeno blago smanjujući visok pritisak. Interesantna kombinacija, ali i više od toga, u samo jednoj aromatičnoj biljci, kaže nutricionista Jasna Vujičić.

- Stres je neprijatelj savremenog društva koji je odgovoran u velikoj meri i za pojavu gojaznosti. Vreme u kojem živimo je nepredvidljivo i opasno, a nerviramo se zbog raznih stvari, neostvarenih želja, briga na poslu ili školi. Onda lako pojedemo i ono što nebi trebalo i… eto problema sa kilogramima - navodi nutricionistkinja.

nutricionista Jasna Vujičić
nutricionista Jasna Vujičićfoto: Privatna Arhiva

Ako želite da stres suzbijete prirodnim sredstvima, Jasna Vujičić prepučuje da u ishranu ubacite provereno sredstvo protiv napetosti i stresa, čaj od lista matičnjaka. Matičnjak se uzgaja, ali i raste samoniklo, a osim čaja upotrebljava se i kao začinska, ukrasna i industrijska biljka.

- Možete da ga pronađete u bilo kojoj bolje snadbevenoj apoteci ili radnji koja prodaje čajeve i/ili začine. Svež list matičnjaka kada protrljate daje miris poput limuna, aromatičan je, za šta je zaslužno njegovo etarsko ulje. Ukus je takođe aromatičan - kaže nutricionista.

Priprema:

Priprema čaja od lista matičnjaka je jednostavna: supenu kašiku lista matičnjaka preliti sa šoljom (2 dl) ključale vode. Posudu poklopiti i ostaviti 10-15 minuta. Zatim procediti i piti. Korisiti 2-3 šolje čaja dnevno.

Brojna korisna svojstva

Osnovna upotreba ovog čaja je za smirenje, protiv stresa, nesanice, blažih oblika depresije i uznemirenosti, a može se koristiti i u kombinaciji sa valerijanom. Takođe pozitivno utiče i na srce i eliminiše toksine iz krvi.

list matičnjaka
list matičnjaka

List matičnjaka sadrži flavonoide, polifenole, tanine, etarsko ulje i organske kiseline, kao i mnoge druge blagotvorne sastojke.

- Dobar je kod bolova prilikom menstruacije, grčeva, povraćanja, dijareje, nadimanja i ostalih probavnih smetnji. Deluje anti-mikrobno protiv virusa herpesa, kao i migrene. List matičnjaka sadrži prirodne antioksidanse koji pozitivno utiču na imunitet - kaže Jasna Vujičić.

Protiv komaraca

Osobe žele da se ugoje mogu da koristite list matičnjaka kao začin u kombinaciji sa gorkim namirnicama. Tada pojačava apetit, na potpuno prirodan način.

- Eterično ulje matičnjaka je bogato citralom i citronelalom i deluje kao sedativ i dobro je sredstvo protiv mučnine i povraćanja. Takođe je odlično prirodno sredstvo protiv komaraca - poručuje nutricionista.

Pripremila: N.L.

Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track