Spremite čaj od peteljki trešanja: Odličan je za reumu, bubrege i bolesti srca
Foto: Shutterstock

Mirišljav i ZDRAV

Spremite čaj od peteljki trešanja: Odličan je za reumu, bubrege i bolesti srca

Zdravlje iz Prirode -

U narodnoj medicini za razne bolesti preporučuje se čaj od peteljki trešanja u različitim varijacijama. Zato ne bacajte peteljke, već ih osušite i spakujte u papirne vrećice, mogu vam zatrebati.

Trešnje se sastoje iz proteina, ugljenih hidrata i vrlo malo masti. Od vitamina u najvećoj meri sadrže A i C vitamine, a osim toga dobar su izvor i vitamina B1, B2, B3 i B6. Pune su kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka, a u njihovim slasnim plodovima ima dosta folata, te se naročito preporučuju trudnicama.

Otkrivamo vam kod kojih tegoba može da pomogne čaj od peteljki trešanja:

Za bubrežne bolesti

Protiv bolesti bubrega i mokraćnih kanala treba šaku peteljki trešanja skuvati u litri vode. Peteljke se kuvaju dva minuta od trenutka kada voda provri. Onda se čaj ostavi da malo odstoji, procedi i pije nezaslađen povremeno u toku dana u gutljajima.

Za bubrežne kamenčiće

Protiv bubrežnih kamenčića takođe treba piti čaj od trešnjinih peteljki. Čaj se priprema tako što se kašičica peteljki prelije sa 200 grama vode ili mleka i kuva jedan do dva minuta. Zatim se čaj ostavi da odstoji poklopljen pet minuta, a onda procedi i pije tri puta na dan.

Za srčane tegobe

Protiv srčanih tegoba treba usitniti 25 grama koštica trešnje, a zatim ih staviti u 80 mililitara jake rakije. Ovako dobijen sadržaj treba ostaviti da odstoji deset dana na umerenoj temperaturi. Od dobijene tinkture treba piti dva puta na dan pet kapljica.

Za reumu

Protiv reume treba osam dana uzastopno piti sok od svežih trešanja. Sok se pije tri puta na dan po jedna čaša.

Za iscrpljenost

Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti treba, tri puta na dan, pojesti po 250 grama ovog voća.

čaj od trešanja, čaj od trešnje, čaj od višanja, čaj od višnje, čaj, voćni čaj
foto: Shutterstock

Čaj za celulit

Potrebno je

  • 30 do 50 g peteljki trešanja
  • litar vode
  • ½ kg trešanja

Priprema

Peteljke prelijte hladnom vodom i poklopite. Posle 12 sati na tihoj vatri zagrevajte desetak minuta pa prelijte cele plodove trešnje. Posle 20 minuta procedite kroz gazu i pijte po dva decilitra, pet puta dnevno.

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor: Zdravaiprava/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track