3 prirodna dezodoransa: Otkrivamo vam kako da pobedite prekomerno znojenje
Foto: Shutterstock

Saveti zlata vredni

3 prirodna dezodoransa: Otkrivamo vam kako da pobedite prekomerno znojenje

Zdravlje iz Prirode -

Muči vas prekomerno znojenje, dlanovi su vam stalno vlažni, na čelu se skupljaju kapljice, a majica ili haljina su non stop mokre ispod pazuha… Zbog toga vam je neprijatno i ne znate kako da rešite taj problem.

Od prekomernog znojenja (hiperhidroze) pati oko tri odsto svetske populacije. Posebno je prisutno kod mlađih osoba i predstavlja i psihološki i socijalni problem.

Za razliku od funkcionalnog znojenja koje nastaje kao posledica fizičkih vežbi, premora, povišene telesne ili spoljašnje temperature, primarna hiperhidroza nastaje kao posledica emocionalih problema i anksioznosti.

Hiperhidroza utiče na sve aspekte života

Prema najnovijim istraživanjima, dokazano je da se hiperhidroza nasleđuje, i da u 25 do 50 odsto slučajeva isti poremećaj postoji kod članova porodice. Ovaj problem utiče na sve aspekte ljudskog života. Javlja se već u detinjstvu ili pubertetu, mananifestujući se gotovo svakodnevno. Osobe sa ovim problemom izbegavaju kontakte sa drugim osobama zbog stalno vlažnih dlanova, nose široku tamnu odeću kod pojačanog znojenja ispod pazuha, polako se povlače u sebe…

Da biste ublažili prekomerno znojenje ili ga čak i sasvim uklonili mogu vam pomoći prirodni lekovi. Ovo su najefektniji:

Čaj od žalfije

Od lekovitih materija kojima žalfija obiluje, u borbi protiv znojenja jak učinak imaju njena žućkasto-zelena eterična ulja, smola i tanin.

Jednu čajnu kašiku listića žalfije prelijte šoljom kipuće vode. Ostavite da odstoji par minuta, procedite i popijte. Ovaj čaj deluje kao prirodno sredstvo kod prekomernog znojenja, a jedno je od najboljih sredstava protiv noćnog znojenja. Za vidljive rezultate čaj je potrebno piti dve nedelje i to po litru dnevno.

Od lekovitih materija kojima žalfija obiluje, u borbi protiv znojenja jak učinak imaju njena žućkasto-zelena eterična ulja, smola i tanin.
Od lekovitih materija kojima žalfija obiluje, u borbi protiv znojenja jak učinak imaju njena žućkasto-zelena eterična ulja, smola i tanin.

Ulje crnog kima

Ulje dobijeno hladnim ceđenjem indijskog crnog kima delotvorno deluje protiv bakterija i gljivičnih bolesti, pri čemu pomaže kod preteranog znojenja.

Nakon tuširanja ulje namažite po rukama od prstiju do ramena i, naravno, ispod pazuha.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće deluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno njime prebrišete pazuhe.

Suvu krpu namočite jabukovim sirćetom i prebrišite površine tela na kojima se učestalo znojite.

Da biste sprečili znojenje stopala, dva do triput nedeljno napravite kupku sa dve litre tople vode i 75 ml jabukovog sirćeta, pa stopala natapajte najmanje 15 minuta.

Jabukovo sirće deluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije.
Jabukovo sirće deluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. foto: Profimedia

Vrste hiperhidroze

Hiperhidroza se može podeliti na primarnu (esecijalnu), kod koje uzrok nije poznat, i na sekundarnu koja nastaje kao posledica nekih drugih poremećaja.

Pojačano znojenje potencira neprijatnost i nesigurnost u društvu, čime se dalje pojačava znojenje, pa tako nastaje začarani krug.

Sekundarnu hiperhidrozu izazivaju:

  • endokrini poremećaji (hipertireoidizam)
  • tumori (feohromocitom, karcinoid tumor)
  • tumori hipofize
  • tuberkuloza
  • dijabetes melitus
  • limfomi
  • bolesti simpatičkog sistema
  • neurološke i psihijatrijske bolesti
  • upotreba nekih lekova

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor: Zdravaiprava/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track