Borovnice su rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, naročito kalcijuma, fosfora, gvožđa i vitamina C. Za njeno blagorodno dejstvo na organizam najzaslužniji su antocijanini koji borovnicama daju prepoznatljivu boju.
Prof. dr Vesna Dimitrijević-Srećković, endokrinolog, otkrila nam je kako njena majka Ruža sa Vlasine pravi sok od ove lekovite voćkice.
Baka Ružin sok od borovnica
Potrebno je
- 10 kg borovnica
- 2 l vode
- 4 kesice limuntusa
- 500 gr šećera
Priprema
Očišćene i oprane borovnice sameljite i dodajte vodu, limuntus, pa izmešajte i ostavite da prenoći. Sutradan dobro iscedite, premerite sok i na svaki litar soka dodajte 500 gr šećera. Povremeno promešajte i kada se šećer istopi stavite sok da provri, a zatim nalivajte u zagrejane flaše do vrha i odmah zatvorite originalnim ili plastičnim zatvaračem. Sve flaše zajedno zamotajte da ostanu što duže tople. Flaše čuvajte u hladnoj i tamnoj prostoriji.
![Pet ili više porcija borovnica nedeljno smanjuje rizik od srčanog udara, posebno kod žena.](/data/images/2018/03/08/19/1428311_profimedia0351304592_ff.jpg?ver=1717497185)
Osim što borovnice jedete u svežem obliku i uživate u njihovom ukusu, od ovog ukusnog voća možete napraviti i veoma korisne sirupe, meleme, smutije i svima omiljeni slatko...
Violeta Nedeljković
![](http://www.kurir.rs/resources/images/header/logo.png)