Baka Ružin sok od borovnica: Okrepljuje za tili čas, popravlja vid i krvnu sliku
Foto: Shuterstock

RECEPT

Baka Ružin sok od borovnica: Okrepljuje za tili čas, popravlja vid i krvnu sliku

Zdravlje iz Prirode -

Ispijanje samo 30 ml sveže ceđenog soka od borovnice dnevno može da nam popravi koncentraciju, vid i krvnu sliku, ojača organizam i sačuva od bolesti srca.

Borovnice su rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, naročito kalcijuma, fosfora, gvožđa i vitamina C. Za njeno blagorodno dejstvo na organizam najzaslužniji su antocijanini koji borovnicama daju prepoznatljivu boju.

Prof. dr Vesna Dimitrijević-Srećković, endokrinolog, otkrila nam je kako njena majka Ruža sa Vlasine pravi sok od ove lekovite voćkice.

Baka Ružin sok od borovnica

Potrebno je

  • 10 kg borovnica
  • 2 l vode
  • 4 kesice limuntusa
  • 500 gr šećera

Priprema

Očišćene i oprane borovnice sameljite i dodajte vodu, limuntus, pa izmešajte i ostavite da prenoći. Sutradan dobro iscedite, premerite sok i na svaki litar soka dodajte 500 gr šećera. Povremeno promešajte i kada se šećer istopi stavite sok da provri, a zatim nalivajte u zagrejane flaše do vrha i odmah zatvorite originalnim ili plastičnim zatvaračem. Sve flaše zajedno zamotajte da ostanu što duže tople. Flaše čuvajte u hladnoj i tamnoj prostoriji.

Pet ili više porcija borovnica nedeljno smanjuje rizik od srčanog udara, posebno kod žena.
Pet ili više porcija borovnica nedeljno smanjuje rizik od srčanog udara, posebno kod žena.foto: profimedia

Osim što borovnice jedete u svežem obliku i uživate u njihovom ukusu, od ovog ukusnog voća možete napraviti i veoma korisne sirupe, meleme, smutije i svima omiljeni slatko...

Violeta Nedeljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track