Cvekla sadrži antioksidante, jedinjenja koja pomažu u popravljanju DNK i održavanju dobrog zdravlja ćelija, a ima i antiinflamatorna svojstva, koja smanjuju rizik od mnogih hroničnih bolesti. Zbog toga, cvekla dobija na popularnosti kao nutritivni pristup u lečenju kardiovaskularnih bolesti i raka.

Cvekla ima malo masti i mnogo vlakana. Recimo, pola šolje kuvane cvekle sadrži 0,15 grama masti i 1,7 grama vlakana. Bogata je vitaminima C, A i K, koji doprinose dobrom zdravlju kostiju, zajedno sa nekoliko drugih vitamina B, koji mogu zaštititi od demencije i gubitka pamćenja poboljšavajući dotok krvi u mozak.

Lekovita svojstva cvekle

Lekovita svojstva cvekle bila su poznata još u Starom Rimu. Ljudi su je koristili za lečenje zatvora, poboljšanje cirkulacije, borbu protiv groznice, a čak su je smatrali i afrodizijakom. Ali savremena nauka se usredsredila upravo na ono što cvekli daje lekovitu moć, a to su fitonutrijenati.

- Cvekla ima malo kalorija i mnogo fitonutrijenata, zdravih jedinjenja koje proizvode biljke. Ovo ne bi trebalo da bude iznenađenje s obzirom na karakterističnu tamnocrvenu nijansu ovog povrća - objašnjava Ketrin Šampanj, profesorka procene ishrane i savetovanja o ishrani u Pennington biomedicinskom istraživačkom centru Univerziteta Luizijana u Baton Ružu.

- Prvo što mi padne na pamet kada pogledam cveklu je boja. Naime, što je povrće ili voće šarenije, ima više fitonutrijenata – dodaje profesorka.

Cvekla je bogata nitratima, koji na više načina poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema. A neka istraživanja pokazuju da sok od cvekle može sniziti krvni pritisak i povećati protok krvi. Kako? Organizam pretvara nitrat u azotni oksid, koji opušta i širi krvne sudove, poboljšavajući protok krvi i snižavajući krvni pritisak. Recimo,nedavno istraživanje američkog Univerziteta Pen stejt pokazuje da konzumiranje soka od cvekle bogatog nitratima može da pomogne u smanjenju rizika od srčanih bolesti kod žena u menopauzi.

Klinička ispitivanja potvrđuju da sok od cvekle snižava krvni pritisak 4–10 mmHg već u roku od dva do četiri sata, što je važno jer umanjenje od samo 5 mmHg smanjuje rizik od moždanog udara za čak 15 odsto. Recimo, istraživanje nedavno sprovedeno u Australiji pokazalo je da su osobe koje su dnevno pile po dve čaše soka od cvekle (500 mililitara) posle šest sati imale niži gornji krvni pritisak.

Kako pripremiti cveklu?

Većina studija o zdravstvenim prednostima cvekle zasniva se na ispijanju soka od cvekle, ali može biti korisna i ako se konzumira sirova, u salatama, kuvana, pečena ili sušena.

Cvekla se može kiseliti kako bi se u njoj uživala tokom cele godine. Kao i koreni, listovi su jestivi i sadrže visok nivo vitamina A, K, C i E.

cvekla-shutterstock-307532105.jpg
Shutterstock 
koreni i listovi su jestivi i sadrže visok nivo vitamina A, K, C i Efoto: Shutterstock

Profesorka Šampanj kaže da voli da peče cveklu na maslinovom ulju i začinima, da je meša u sosove sa jogurtom i belim lukom, ili da je kombinuje sa salatom od kupusa. Kuva je i sa lukom, što je još jedan dobar način pripreme cvekle.

Prenela: N.R.

Izvor: Heart.org/Zdravlje.Kurir.rs