Jetra je organ čija je jedna od uloga prerada masti iz hrane u oblike koji se mogu skladištiti i koristiti u organizmu. Ukoliko se ne leči put je ka ozbiljnijim oboljenima poput ciroze.
- Masna jetra je poremećaj kod koga dolazi do difuznog nagomilavanja neutralnih masti (trigliceridi - jedan od oblika masti koji se koristi za dobijanje energije i stvaranje novih ćelija) unutar jetrenih ćelija, usled poremećene razgradnje masti. Obično, usled ovoga, jetra je blago do umereno uvećana. Za ovaj poremećaj jetre često se koristi termin steatoza - objašnjava Ivana Đurović, nutricionista- dijetetičar i otkriva recept za bolji rad jetre.
Čaj za masnu jetru
Potrebno je
- 80 g listova i cvetova kantariona
- 70 g cvetova kamilice
- 50 g listova maline
- 40 g listova žalfije
- 20 g listova pelina
- 20 g listova srčanika
- 20 g listova peršuna
- 10 g listova celera
- 10 g stabljike komorača
- 10 g stabljike majčine dušice
Pripremanje i primena
Trave jako usitniti i promešati. U 1 litru preko noći namočiti 5 g mešavine trava. Ujutro kuvati poklopljeno, s time da vri 1/2 minute. Kada se ohladi, čaj procediti u tamnu bocu i piti po 1 dcl pre i posle jela, a preostalu količinu popiti između obroka, umesto vode.
Postoji mišljenje da, ako se osobi gadi ukus ili miris slatkih namirnica i jela, postoji neki problem sa jetrom.
Simptomi masne jetre
Simptomi masne jetre povezani su sa stepenom, vremenom nastanka i uzrokom bolesti. Masna jetra najčešće nije povezana ni s kakvim simptomima, posebno ako je u pitanju hronično stanje. Ukoliko ipak postoje, mogu biti: bolovi ili osetljivost ispod desnog rebarnog luka, oticanje trbuha, žutica i povišena telesna temperatura, a ako masna jetra nije izazvana alkoholizmom, simptomi su povraćanje, mučnina, gubitak apetita i bol u trbuhu.