10 stvari o medu koje morate znati: Spušta holesterol i krvni pritisak, čuva jetru i zdravlje zuba
Dar iz prirode, tečno zlato, nektar bogova, slatki lek... Ovo su samo neki od epiteta koji krase njegovo veličanstvo, a mi vam otkrivamo 10 stvari koje bi o medu svi trebali da znate.
Preporučuje se od prve godine života
Može ga koristiti svako od navršene prve godine do kraja života pod uslovom da nije alergičan ili ne boluje od šećerne bolesti.
Ne oštećuje zube
Zaceljuje rane
Saveznik je kod zaceljivanja posekotina i opekotina. Ako imate ranu koja nije velika, stavite na nju malo meda i brže će zaceliti.
Uništava holesterol
Med smanjuje nivo holesterola i triglicerida za 7% a povećava nivo korisnog HDL holesterola za 2%.
Čuva zdravlje srca
Bagremov, poljski i livadski med šire krvne sudove srca, popravljaju ishranu srčanog mišića i pospešuju izbacivanje viška tečnosti i na taj način regulišu povišen krvni pritisak.
Odličan je za mamurluk
Fruktoza ubrzava oksidaciju alkohola u jetri. Kad sledeći put preterate s pićem, pa osećate jak mamurluk, pojedite dve, tri kašike meda.
Slađi je od šećera
To znači da će manja količina meda dovoljno zasladiti napitak, a broj kalorija biće manji.
Ne zaliva se vodom
Najgori način uzimanja meda kada se proguta, a zatim popije voda jer med ima veliku specifičnu težinu, padne na dno želuca, higroskopan je što znači da upija, oduzima vodu sluzokoži i oštećuje je.
Med se ne jede već pije
Med uvek rastvorite u vodi, čaju, mleku ili soku, nikako vrućim. Zapamtite, med se ne jede nego se pije.
Što je tamniji to bolji
Što je med tamniji, to sadrži više antioksidansa, koji pomažu u obnovi oštećenih ćelija.
Pripremila: Violeta Nedeljković
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice